post

София е на 19-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата на годишна основа през 2017 г. с увеличение от 11,3%, показва индексът на консултантската компания Knigt Frank, съобщава investor.bg.

Цените на жилищата в българската столица растат по-бързо, отколкото в Букурещ, който заема 36-о място с ръст от 8%, Истанбул (42-о място и ръст от 7%), Загреб (76-о място и ръст от 4,4%) и Любляна (77-о място и ръст от 4,4%). Единственият град в Централна и Източна Европа с по-голямо увеличение на цените на жилищата от София е Будапеща, която заема 6-о място с ръст от 15,5%.

Припомняме, че България зае девето място от 59 жилищни пазара в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 г. в индекса на Knight Frank, публикуван в началото на март.

Средното увеличение на цените на имотите в градовете, включени в последния индекс, е стигнало 4,5% през 2017 г., което представлява спад спрямо ръста от 7% година по-рано. Берлин е градът с най-бърз растеж на цените на жилищата в света – 20,5%, следван от Измир с 18,5% и Рейкявик с 16,6%. В топ десет попадат още Ванкувър, Хонконг, Будапеща, Хамбург, Мюнхен, Ротердам и Франкфурт.

Преди София са още Хоубарт, Сиатъл, Амстердам, Дъблин, Сурат, Утрехт, Хамилтън и Ахмедабад.

Севиля и Хонконг са градските пазари с най-голямо подобрение в индекса с годишен растеж от съответно 7,4% и 14,8% спрямо -9,9% и 4,3% предходната година. Китайските градове регистрират отчетливо забавяне през 2017 г. със среден ръст от 1,6%, сочи индексът на Knight Frank.

В края на 2016 г. 12 града, повечето от които китайски, регистрираха ръст на цените с над 20%, докато миналата година подобен растеж е отчетен само в Берлин. Силното увеличаване на населението, стабилната икономика, рекордно ниската безработица и силният интерес от страна на чуждестранните инвеститори стимулират растежа на цените в германската столица, отбелязва Кейт Евърет-Алън, ръководител на международните изследвания в Knight Frank.

В същото време заради прекратяването на фискалните стимули, въвеждането на контрол върху капитала и началото на промяна към нормализация на валутната политика годишният ръст на цените в китайските градове сега е ограничен само до няколко провинциални града в страната.

Чунцин е най-горещият имотен пазар в континенталната част на Китай, а Шънджън и Пекин се свличат в класацията. В китайската столица цените на имотите дори бележат спад от 0,2%.

Американските градове отбелязват среден ръст на цените на жилищата от 6,3% през 2017 г. въпреки четирите повишения на лихвените проценти от декември 2016 г. Сиатъл и Сан Франциско са постигнали най-голямо повишение на цените от съответно 12,7% и 9,3%.

Ванкувър се изкачва от 21-о на 4-о място, тъй като недостатъчното предлагане стимулира растежа на цените.

Десетте града в дъното на индекса са Абу Даби, където цените са намалели с 9,1%, Лима (-8,4%), Торино (-8,3%), Делхи (-7,2%), Дарвин (-6,3%), Геноа (-6,2%), Киев (-5,1%), Палермо (-4,6%), Рио де Жанейро (-4,4%) и Дубай (-3,8%).

Анализът по страни показва, че Исландия е била страната с най-силен растеж на цените на жилищата в градовете през 2017 г., а най-слаб растеж е регистриран в Перу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *