post

До края на годината по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) ще стартира процедури за около 400 млн. лева, от които ще могат да се възползват българските компании.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на форум „Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите“, който се проведе в Ловеч, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

В рамките на събитието изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес и областният управител на Ловешка област Георги Терзийски подписаха меморандум за сътрудничество.

По думите на Емил Караниколов с меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите като се създават индустриални зони в цялата страна.

Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч и “Национална компания индустриални зони” ще работят съвместно за привличане на инвестиции и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Ловешка област ще получи възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори и да осъществи „ад хок“ проект за развитие на терена за индустриални цели.

Подписването на меморандуми за сътрудничество с общините е част от стратегията на „Национална компания индустриални зони“ да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие, като чрез тях предлага на инвеститорите индустриални терени в различни локации в цялата страна.

До момента „Национална компания индустриални зони“ има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация – Кърджали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *