post

Над 24 млн. лв. се инвестират в Перник по линия на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за подобряване на градската среда и повишаване стандарта на живот на хората. Това заяви зам.-министър Деница Николова, която заедно с кмета на Община Перник Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова откри официално  облагородената централна част на кв. „Тева“ в гр. Перник.  Над 1,2 млн.лв. са инвестирани в модернизирането на площадното пространство на най-новия пернишки квартал, в който са изградени нови алеи, детски площадки, кътове за отдих, парково озеленяване, атракциони и др. Обектът е част от проекта „Подобряване на градската среда в гр. Перник“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с близо 4 млн. лв. Освен благоустрояване на жилищния квартал се изгражда „Парк на предизвикателствата в местността Войниковец” и се реконструира мост над река Струма. Николова напомни, че само преди дни е одобрен и проектът за модернизация на градския транспорт на Перник за над 6.5 млн. лв. 4 млн. лв. пък са осигурени за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, с което се подобрява и жилищната база. „Нашата единствена цел е хората в Перник да се чувстват все по-добре, а защо не и градът да стане предпочитано място за живот и на столичани“, каза още зам.-министърът.

Деница Николова отбеляза, че има голяма символика в официалното откриване на площада на днешния ден, когато честваме Деня на Европа. „Освен единението на Европа, което празнуваме днес, виждаме нагледно по какъв начин европейската солидарност води до това да живеем по-добър живот и да се чувстваме по-добре в местата, които посещаваме“, каза тя. Деница Николова отбеляза също, че проектите за модернизиране на градската среда винаги са били с особен фокус на правителствата „Борисов“, защото те водят до качествена промяна на българските градове, които придобиват европейски облик и създават редица облекчения за хората. „В рамките на Оперативна програма „Регионално развитие“, която изпълнявахме в периода 2007-2013 г., и настоящата програма „Региони в растеж“, по която работим до 2020 г., инвестираме над 800 млн. лв. в мерки за подобряване на градската среда, парковите пространства, строежа на нови детски площадки и зелени площи, които допринасят  за по-доброто качество на живот. Видимият ефект е повече от ясен, защото във всеки по-голям град може да има модерен и поддържан парк, в  който се чувстваме добре, когато почиваме и отглеждаме нашите деца“, отчете заместник-регионалният министър. Тя добави, че с инвестиции по програмата е подобрена и сигурността в градските паркове. „Само до преди 8 години в тях нямаше осветление, нямаше дори пейки, да не говорим за детските площадки, които бяха опасни за игра и несигурни за децата“, отбеляза тя.

Пред журналисти зам.-министър Деница Николова коментира, че Оперативна програма „Региони в растеж“ се изпълнява с много добри темпове.  Към днешна дата са договорени над 73% от ресурса, който е в размер на 3,018 млрд. лв., а 30% от договорените средства са разплатени. Сключените договори са 480, като очакванията са до края на годината своята реализация да завършат 163 проекта. Общо 68 български града ще бъдат обновени с европейските средства до края на годината, а освен това се очакват и значителни инвестиции в областта на социалните домове и модернизирането на спешната помощ. Над 380 млн. лв. от програмата  пък се влагат в ремонт на републикански пътища. Работи се по 26 ключови пътни отсечки, част от TENT мрежата и свързващи население места в страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *