post

Като продължение на “пътя на коприната” от Китай предстои да се изгради двойна жп линия за скоростен влак между Одрин и Истанбул с идеята да продължи през Пловдив до София. Това съобщи областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир пред представители на български медии, цитиран от БТА.

За целта с приоритет ще се развива жп гарата на граничния пункт Капъкуле, за да може да поддържа трафика и на скоростните влакове, и на товарните. Товарните линии ще се изведат за движение по отделна линия, допълни областният управител.

България поетапно осъществява проект за модернизация на жп линията от София до Свиленград като част от високоскоростните участъци вече са готови. Финансирането е от еврофондовете и от бюджета.

Валията определи Пловдив като важен за Одрин предвид логистичната позиция, която има и за железопътния, и за автомобилния транспорт. По думите му в бъдеще товарите, превозвани сега с автотранспорт, ще се пренасочат към железницата. За това вече има направени постъпки в двустранните разговори между двете държави на ниво министри, уточни Йоздемир.

Одрин вече има подписан протокол за сътрудничество в областта на икономиката, социалните дейности и културата с Разград и целта е този модел да се приложи като еталон и с други градове и региони, добави валията. Плановете включват инвестиции на турския бизнес в Разградско като първата вече е факт – фабриката за ядки, във връзка с която тази година вече има засети и 6 000 дка нахут.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *