post

“Вярвам, че след утре европейската перспектива за страните от Западните Балкани и подкрепата на ЕС по пътя им към реформи ще стане необратим процес. Надявам се заедно да отключим потенциала им”. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в приветствието си към участниците във форум в НДК, в който участват бизнес лидерите от региона, съобщава inews.bg. Събитието “Инвестиционен потенциал на Западните Балкани” от календара на Българското председателство е организирано от Български форум на бизнес лидерите.

Цел на Българското председателство е т. нар. “Декларация от София” и приложениеята към нея не само да дадат надежда на страните от региона и да очертаят пътя, по който да вървят, но и да бъде даден старт на първите проекти.

В София ще бъдат подписани и първите конкретни меморандуми – между България и Гърция и България и Македония, например, допълни министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че ЕС е най-големият инвеститор и търговски партньор за страните от Западните Балкани. И именно отварянето едни към други дава възможност за растеж, икономическо развитие и просперитет, които искаме. “Имаме над 20 милиона млади хора, които са и капацитет, и работна ръка, от които всички се нуждаем”, отбеляза министър Павлова.

“Сега е времето да се обединим, въпреки различията, за да не изпуснем възможността, която имаме. Днес тук трябва да намерим това, което ни събира”, призова министърът за Българското председателство. Лиляна Павлова потвърди готовността на страната ни да сподели своя опит със съседните ни страни по пътя на икономическите и административни реформи, по направление на сигурността и законността, и за осъществяване на свързаността между страните от региона и с Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *