post

България се задържа в топ десет на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, показва индексът за първото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания Knight Frank, пише investor.bg.

Страната ни заема седмо място сред 57 изследвани пазара, като остава в „червената“ зона на класацията на компанията, където попадат най-бързо растящите пазари. През първите три месеца на 2018 г. цените на жилищата в България са нараснали с 9% спрямо същия период на миналата година. На тримесечна основа ръстът достига 2%. Knight Frank използва данни за България до третото тримесечие на миналата година.

В последното тримесечие на 2017 г. страната ни заемаше девето място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 9% на годишна основа и с 2,2% на тримесечна основа.

Хонконг се завръща на първото място в индекса на консултантската компания за първи път от второто тримесечие на 2015 г., като средната цена на жилищата в 12-те месеца до март е нараснала с 14,9%. От първото публикуване на индекса през 2008 г. Хонконг е оглавявал класацията десет пъти, повече от която и да било друга наблюдавана територия.

Въпреки подобряването на предлагането в дългосрочен план с 96 хил. апартамента, които трябва да се появят в идните три-четири години и вероятността от увеличаване на основния лихвен процент, цените в Хонконг продължават да се ускоряват. Най-голямо е повишението на цените при малките и средните жилища, отбелязва консултантската компания.

Средиземноморският остров Малта заема второ място с ръст на цените на годишна основа от 13,6%, а топ пет допълват Исландия (13,2%) , Ирландия (12,7%) и Джърси (12,1%). Преди България се нарежда и Турция с ръст на цените от 9,5%.
Ограниченото предлагане на фона на засилващото се търсене оказват натиск върху цените на жилищата в Малта и Джърси. В Ирландия процъфтяващата икономика обяснява силния ръст на цените на жилищата. Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа за четвърта поредна година, като през 2017 г. брутният й вътрешен продукт е нараснал със 7,8%. Въпреки че са се повишили с 12,7% в годината до март, цените на жилищата в Ирландия остават с 21% под пика си от първото тримесечие на 2007 г.

Възстановяването на жилищните пазари в Европа тече с пълни сили, като 11 от 15-те най-силно представящи се жилищни пазара в света се намират в Европа към края на март 2018 г., отбелязва Knight Frank. Но има и изключения – Гърция (спад на цените с 0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%) и Финландия (-1,3%), като те попадат сред последните десет страни в класацията.

Преди една година 18% от пазарите са отбелязали годишен ръст на цените над 10% през първото тримесечие на 2018 г., докато тази година равнището им е намаляло на 9%. Това вероятно е показател за влошаване на доверието на купувачите, тъй като преходът към по-строга валутна политика и премахването на стимулите се превръща в реалност в ключови икономики в света.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва първите три месеца на 2018 г. на равнище от 4,8%. Това е малко над нивото в края на 2017 г., когато достигна 4,6%.

Цените на жилищата са се повишили в 86% от изследваните 57 пазара от консултантската компания. Най-слабите жилищни пазари в света са Полша (ръст на цените от 0,2% на годишна основа), Мароко (без промяна на цените), Гърция (-0,2%), Саудитска Арабия (-0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%), Бразилия (-1,1%), Финландия (-1,3%), Украйна (-3,9%) и Перу (-4,2%).

Северна Америка остава най-силният регион в света с ръст на цените на жилищата от 6,6%. На второ място е Азиатско-тихоокеанският регион с ръст на цените от 5,7%, а Европа е на трето място с ръст от 5,3%. Близкият изток, Латинска Америка и Африка също отчитат растеж на цените на жилищата, а Русия и ОНД са единственият регион, в който те намаляват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *