post

Райфайзенбанк обяви петте финалиста в българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-големият финтех акселератор в региона на Централна и Източна Европа. Проекти на компаниите Log Sentinel, Evrotrust Technologies, Risk Labs, Scale Focus и My Cloud Quant Ltd ще се борят за първо място в регионалното състезание.

Победителят ще бъде излъчен на 2 юли по време на събитие в София. Той ще получи парична награда от 5 хиляди евро и място директно в полуфиналната фаза на глобалната програма, където ще се конкурира с идеи на финтех компании от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на българска компания може да стане достъпна за над 16.6 млн. клиенти на Групата Райфайзен.

Двойно повече компании кандидатстваха с иновативни идеи във второто издание на Elevator Lab България – през 2017 г. техният брой бе 8, докато през настоящата кампания 16 български фирми се включиха в акселератора с проекти в сферите Анализ на данни, Корпоративно банкиране, Инвестиционни технологии, Ново потребителско преживяване в офиса, Отворено банкиране и Технологии, свързани с регулациите.

Сред петте най-високо оценени проекта попаднаха:

  • Log Sentinel (logsentinel.com) с решение за надеждно съхраняване на системни логове в блокчейн, което позволява проследяване на историята на всеки отделен документ в системата и повишава защитата от манипулации на данни.
  • Evrotrust Technologies (evrotrust.com) с проекта Proxy Register, който предоставя решение  в сферата на биометричните данни и криптографията, използвани за бързо оторизиране, включително от разстояние, на трети страни пред банката. Компанията е разработила функционалност, която ще оптимизира процеса по упълномощаване чрез вътрешен портал за справки в реално време.
  • Risk Labs (risklabs.eu) с предложение за machine learning софтуерен финансов съветник. Иновацията анализира големи бази данни и помага на финансовите съветници да прогнозират динамичната финансова среда с много по-мащабен поглед върху пазара и в същото време с много по-персонализиран подход спрямо клиента. Съветите за инвестиция достигат до клиента под формата на автоматично генерирани видео съобщения.
  • Scale Focus (scalefocus.com) с идея за виртуален асистент – Claire, който предоставя възможно най-близка до човешката комуникация с клиента на банката на над 100 различни езика. Claire е базиран на хуманоиден изкуствен интелект, който може да се развива, учейки се в хода на комуникацията с хора.
  • My Cloud Quant (mycloudquant.com) с базирано в облака решение, което оптимизира процеса на статистическите модели и предоставя 24/7 достъп до количествени изследвания и анализи. Проектът включва хиляди вградени pattern recognition модели, които използват machine learning техники.

Иновативните идеи на компаниите ще бъдат оценявани от представителите на банката Оливер Рьогл (председател на УС на Райфайзенбанк), Ани Ангелова и Недялко Михайлов (членове на УС), Максимилиан Шаусбергер (ръководител на програмата Elevator Lab, РБИ), както и външните експерти Светлин Наков (съосновател на СофтУни), Тодор Брешков (съосновател на Launchub Ventures), Калин Димчев (изпълнителен директор на Майкрософт Балкани) и Атанас Райков (директор бизнес развитие на Viber за ЦИЕ и страните от ОНД). Във всеки един проект журито ще търси иновативно решение, практичност, фокус върху конкретно решение, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *