post

Международната рейтингова агенция Standard and Poor’s повиши суверенния кредитен рейтинг на Гърция от B до В+ със стабилна перспектива, предаде Greek Reporter, пише infostock.bg.

Агенция отбеляза, че облекчаването на дълга, което беше обявено от финансовите министри на еврозоната през миналата седмица, ще намали значително рисковете при обслужването на държавния дълг на страната през следващите две години.

Eвропейските кредитори на Гърция и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха през миналата седмица за условията по излизането на страната от третата ѝ спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и за последното отпускане на средства по него. Въпреки това Гърция ще остане под наблюдение от страна на кредиторите си.

Припомняме, че за осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и МВФ в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат множество често болезнени реформи, за да оздравят публичните си финанси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *