post

През месец юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще внесе в Министерския съвет проект за промяна на меморандума между правителствата на България и Румъния, в който ще бъде добавен втори мост между Русе и  Гюргево над река Дунав. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Дунавския град, където проведе среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Пол Станеску. В нея участва и заместник-министър Деница Николова.

Министър Нанков допълни, че веднага след това ще бъде създадена експертна работна група със заместник-министри и експерти от двете министерства, както и с представители на транспортните министерства на двете държави, за да бъдат положени основите по проектирането, търсенето на финансов източник и създаване на проектна компания за реализация на планираните и включени мостове в меморандума. Освен второ съоръжение при Русе са планирани и мостове между Никопол и Турну Мъгуреле и Силистра – Кълараш. Регионалният министър посочи, че румънският му колега е предложил да се търсят средства от европейските фондове. Другите възможности са публично-частно партньорство или смесено финансиране по линия на държавните бюджети на двете страни.

„Има вече заявени китайски намерения не само за втори мост край Русе, но за магистралата Русе – Велико Търново и свързването й с тунела под връх “Шипка” в автомагистрален габарит“, коментира Николай Нанков. Според него много от тези проекти имат не само финансова и икономическа логика, но финансовата им измеримост се вижда при публично-частно партньорство или концесия. Всички знаем каква е натовареността на сегашния ГКПП „Дунав мост I“. Изнемогва – часове опашки, особено през летните месеци, от леки автомобили. Тенденцията през последните две – три години е ръст с 10-15% годишно на тежкотоварните транспортни средства. Вече има почти 5000 тежкотоварни автомобили средно на денонощие, обяви министър Нанков.

Според регионалния министър по обективни критерии Русе – Гюргево е с най-голям потенциал за реализация, за което ще се вложат максимални усилия.

Министър Нанков отчете още много добро изпълнение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, която е на стойност 250 млн. евро и е най-голямата от всички, в които участва страната ни. Над 70 са стартиралите до момента проекти за над 100 млн. евро, съобщи той.

Министърът и румънският вицепремиер обсъдиха и корабоплаването по река Дунав, както и възможностите реката да е мост между страните, да ги свързва, а не да ни разделя.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *