post

Над 100 растителни вида ще има след ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите и зони. Сред тях, освен дъб, ясен и бук, ще има магнолия и гинкобилоба, пише Дарик.

Според гражданската инициатива „Зелени улици”, докато трае ремонтът на Зона 2, многогодишни дървета са изсичани нарочно, за да бъдат засадени нови с цел допълнително усвояване на средства. От дирекция „Зелена система” към Столичната община обаче обясниха, че след експертна оценка се отсичат само тези, които са изсъхнали или опасни.

При започване на един ремонт се прави заснемане на растителността. Всяко дърво бива определено, а състоянието му се описва. При изготвяне на проектно решение и на базата на експертната оценка се преценява кои дървета да бъдат запазени и кои не, обясни директорът на „Зелена система” Димитър Данчев.

Според „Зелени улици” предвидени за изсичане в района на „Граф Игнатиев” са само 10 дървета, а вече на площад „Славейков” липсват 9.

Общият брой на дървета в тази зона надхвърля 200, а през от 2015 г. насам са изсечени около 28 и предстои да бъдат засадени 76, обясни Димитър Данчев. Целта е да се запази естествената растителност – по ул. „Солунска” отново ще има липи, по пл. „Славейков” – дъбове, по „6-ти септември” – ясени, а магнолията и гинкобилобата ще са акценти в градинките, поясни той. Доставчиците на фиданки са различни, поясни още Данчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *