post

Завършването на новата зала на Народното събрание, в каквато ще бъде преустроена зала “Света София” в сградата на бившия Партиен дом, ще се забави още, пише Дневник. Строително-монтажните работи се очаква да приключат в средата на следващата година, след което са необходими няколко месеца за приемане на обекта и разрешаване на ползването му, за да могат да започнат оборудването с озвучителни уредби, системи за гласуване, както и самото обзавеждане. Това обяви Николай Бациев от дирекция “Управление на собствеността” в парламента, който показа обекта на журналисти днес. Така, ако няма ново забавяне заради допълнителни процедури и форсмажорни обстоятелства, залата може да бъде завършена най-рано през 2020 г.

Първоначалната идея на управляващите бе новата зала да бъде използвана за част от събитията от европредседателството. После бе прогнозирано, че залата ще бъде готова тази есен. Причините за забавянето с още поне година били непредвидената сложност по демонтиране на стария покрив, допълнителните решения за стъкления купол, който предстои да бъде монтиран, както и ремонтът на бул. “Дондуков”, който затруднил достъпа.

Изпълнител на преустройството на зала “Света София” е обединение “НС ГРУП” ДЗЗД. На въпрос на “Дневник” дали забавянето на работата ще доведе до оскъпяване на обекта Николай Бациев каза, че към момента няма надвишаване на цената на строителство по договор, която е 18.4 млн. лв. без ДДС (б.а. – през юли “Дневник” изпрати на парламента въпроси дали има забавяне и оскъпяване на обекта, но не получи отговор).

Най-голямата трудност в работата до момента била демонтажът на стоманобетонната конструкция на стария покрив, в която имало виренделови ферми, всяка от които по 80 тона. Първоначално се предвиждало те да се разбиват и изнасят, но технологията можело да причини щети на останалите части от сградата. Заради което се наложило нарязването на фермите на парчета до 2 тона, за което били използвани диамантени дискови и специални машини. След това парчетата били изнесени с кран, което отнело много време. За целта е изградено и допълнително скеле, което също забавило работата.

Предстои монтирането на стъкления купол, чиято площ е около 500 кв. метра. Стъклопакетът е с два или три плекса, UV защита, филми за звукоизолация и акустика. Наложило се обаче допълнителна обработка на стъклопакета, за да се осигури добра слънчева светлина в залата, за да може да се правят преките излъчвания на заседанията на народните представители. Ще бъде монтирано и изкуствено осветление.

“Идеята е отразяването на народните представители да бъде по най-прозрачния и добър начин”, обяви още Николай Бациев. Той сравни стъкления купол с конструкцията на Бундестага в Берлин. По думите му монтажът на стъклопакета ще започне съвсем скоро и ще продължи два месеца.

Новата пленарна зала ще разполага с 270 места за депутати. Те ще седят на сини кресна като в Европейския парламент, зад които ще има място за минаване. Първоначално бе обявено, че няма да е възможно монтирането на допълнителни кресла за заседания на Велико народно събрание (б.а. – 400 представители), но днес бе съобщено, че ще има такава възможност.

Народните представители ще разполагат с повече място за работа на банките (около 98 см), за да може да ползват лаптопи или таблети. Под банките, които ще са от масив с естествен дъбов фурнир, ще има система от комуникационни кабели – за зарядно, за пулт за гласуване и за дискусионен пулт.

“Предвижда се възможност да се правят изказвания от място, тъй като се губи адски много време за предвижване до трибуната. Водят се разговори с парламентарните групи за промяна на правилника в тази посока. Ще се монтират дискусионни пултове на всяко работно място, за да може народните представители да се изказват от място. Това е съпроводено с работа на цифрови камери, които ще заснемат изказващия се. На големи видеомонитори ще показват образа”, обясни още Николай Бациев.

Банките ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра. Мокетът ще е тъмносин, а по стените ще има мрамор и обшивки от тъмен дъб. Ще бъдат запазени стари елементи от залата.

Ръководството на парламента ще стои на президиум, където ще има седем места. До него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Предвидени са 100 места за гости и места за журналисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *