post

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова не очаква да има забавяне на строителството на тунел “Железница” на автомагистрала “Струма” след отказа на компанията “Джи Пи Груп”.  Смятам да приключим процедурата в законовите срокове и да имаме избран изпълнител, така че да стартираме важния проект, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в Благоевград, цитирана от “24 часа”, пише inews.bg.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов възложи на Агенция “Пътна инфраструктура” да “извади” компанията от проектите с европейско финансиране заради проверката, която тече във връзка със злоупотреби с фондове. От компанията отговориха, че се отказват от строежа на тунела, който е едно от най-големите съоръжения.

Аврамова допълни, че за проекта има избран изпълнител, има обжалване на процедурата в КЗК, а след отказа на “Джи Пи Груп” да сключи договор за изпълнение, процедурата по избор на изпълнител се удължава.

През следващата година приоритет ще са пътищата в лошо състояние. “АПИ прави пълен преглед на пътищата. Третокласната мрежа е в най-тежко състояние. 25% от пътищата в страната имат проблеми”, обясни Аврамова.

Заедно с македонския си колега министъра на местното самоуправление Сухейл Фазлиу и областният управител Бисер Михайлов откриха обновената сграда на Областната администрация в Благоевград. Сградата е реновирана по Проект “Зелени сгради за общо зелено бъдеще” на стойност 400 хил. евро. Той се финансира по програмата ИНТЕРРЕГ България – Македония 2014- 2020. При изпълнението му Областна администрация – Благоевград си партнира с Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. По проекта са изпълнени енергийно-ефективни мерки в сградата на областната управа, както и по тази на община Кочани, Република Македония.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *