post

Германската група “Фолксваген” (Volkswagen) планира изграждане на нов завод за производство на коли “Шкода” извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток като България и дори Турция. Решението може да бъде взето от надзорния съвет още следващата седмица.

Това твърди в новия си брой авторитетното в деловите среди германско издание “Ханделсблат”, което се позовава на “източници от кръгове около концерна”, пише Дневник Според тях евентуалният нов завод в чужбина ще се управлява от “Шкода”, но в него може да се произвеждат и други марки от групата.

Статията е преразказана и в обзора на печата от агенции като американската “Дау Джоунс” и австрийската АПА. Засега няма коментари нито от “Фолксваген”, нито от “Шкода”, която от 27 години се контролира от германския концерн.

Заседанието за преглед на стратегията на “Фолксваген” е насрочено за следващия петък, 16 ноември, когато трябва да бъде одобрена и инвестиционната програма за следващата година. “Ханделсблат” твърди, че това заседание ще е едно от най-важните през последните години, защото то трябва да определи насоките (и да разпредели много милиарди евро) за следващите 10 години.

В Германия повече внимание привлича вероятността предприятията в Емден и Хановер да бъдат преоборудвани за производство на електромобили. Една от основните причини, пише “Ханделсблат”, е, че компанията има проблем с постигането на по-строгите стандарти за емисии на двигатели с вътрешно горене, наложени след избухването на скандала “Дизелгейт”. В Емден се произвежда основно моделът “Пасат”, но търсенето е незадоволително, включително заради растящия интерес към SUV коли.

Причините да се обсъжда бъдещето на производство на “Шкода” са различни – най-вече заради това, че в Чехия вече няма достатъчно персонал за разширяването му, пише АПА. Агенцията припомня, че в страната се произвеждат около 1.23 млн. коли, но брандът се развива добре, а очакванията са продажбите да растат благодарение на нови SUV и навлизане в сектора на електромобилите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *