post

Профилът на българския компютърен специалист, работещ в областта на информационно-комуникационните технологии /ИКТ/ е следният: обикновено е мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма, показват данни от анализ на Евростат за някои особености в професията на ИКТ специалистите в ЕС през 2017 г., пише economynews.bg.

Около 66 % от родните ИКТ специалисти са мъже, а 34% са жени, сочат данните на Евростат. Близо 98% от родните ИКТ специалисти са също с висше образование. По възрастови характеристики 70% от компютърните специалисти са между 18-34 години и едва 30 % са на възраст 35-74 години.

През миналата година около 20% от предприятията у нас или всяко пето, има заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат ИКТ системи и софтуерни приложения.Големите компании с 250 и повече заети лица са предлагали най-много работни места за ИКТ специалисти у нас – близо 65% от родните компютърни спецове са работели за подобни компании. Малките предприятия със заети лица между 10- 50 души предлагат едва 15% от работните си места за компютърни специалисти. Останалите 20 % ИКТ специалисти са работили за по-малки фирми, показват данните на Евростат.

По данни на НСИ заплатите в ИКТ сектора са  най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас – средно около 30 000 лева годишно са получавали компютърни специалисти в частния сектор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *