post

Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец, съобщи БНР.

Имотът е на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния собственик. Беше известно, че трима души, освен общината, са проявили интерес, но не и колко души са подали документи за търга.

Преди месец общината заяви намерение тя или държавата да купят къщата, чиято обявена стойност е 1 628 758 лева. Но в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

Днес Фандъкова отново заяви, че Столичната община трябва да направи всичко възможно да придобие къщата на поета.

“Общината трябва да направи всичко възможно да придобие тази знакова за града сграда. Получихме уверение за финансова подкрепа от държавата, но няма да позволим да подложим на риск тези обществени средства. След като бъдат изчистени всички неясноти, включително делото, което в момента още не е приключило, тогава ние ще сме готови, а аз лично със спокойствие бих внесла доклад в Общинския съвет да бъде одобрена тази стъпка и участието в търга”, заяви столичният градоначалник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *