post

Интересът на нискотарифните компании към летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти за концесия до 29 януари. Това е съобщил министърът на транспорта Росен Желязков на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ “Предприемачество. Развитие. Перспективи”, съобщава пресцентърът на партията.

Пред участниците той е подчертал важността да се развиват транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на ЕС.

“С 30 на сто ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море”, е коментирал зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на форума. Той е уверил, че държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийната независимост. “Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания”, е отбелязал зам.-министърът.

Станков е добавил, че когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции, те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната.

Той е информирал още, че преди дни е започнало изграждането на електропровода “Бургас – Добруджа”, който трябва да бъде завършен до 2020 г. и е с дължина 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южно Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави, е подчертал зам.-министърът. Той е препоръчал на предприемачите да следят страницата на българската независима енергийна борса, за да оптимизират разходите си за енергия.

Друг начин е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, които ще бъдат отворени през следващите месеци, е посочил Жечо Станков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *