post

През октомври продажбите на дребно в еврозоната се увеличиха с 0,3% спрямо септември, когато се понижиха с 0,5%, показват данни на Евростат.

Ръст от 1% е отчетен при продажбата на автомобилно гориво и с 0,6% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки се свиха с 0,1 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори през октомври до 1,7% от 0,3% през септември.

Генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 2,3% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, с 1,7% при продажбите на нехранителни стоки и с 1,5% при продажбите на автомобилни горива.

В рамките на Европейския съюз (ЕС) продажбите на дребно през октомври се увеличиха с 0,1% спрямо септември, когато се свиха с 0,3%, докато на годишна база техният растеж се ускори до 2,1% от 1,3% през септември.

През октомври търговията на дребно в България се увеличи с 0,5% спрямо септември, когато нарасна с 0,3%, отбелязвайки подобрение за осми пореден месец и най-силно повишение от май насам, когато продажбите на дребно се повишиха с 0,6%.

В същото време растежът на продажбите на дребно в нашата страна на годишна база се ускори през октомври до 4,9% от 4,7% през септември.

Повишение на търговията на дребно през октомври е отчетено в Словения (ръст с 13,3%), Ирландия (с 8,4%), Литва (със 7,3%), Словакия (с 6,0%), Румъния (с 5,8%), Унгария (с 5,7%) и Португалия (с 5,1%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *