post

През следващата година ще бъдат пуснати в движение 8 от 16-те станции от строящата се трета линия на метрото в София. Влаковете първо ще започнат да се движат по линията от бул. “Патриарх Евтимий” до бул. “Княз Борис III” при “Красно село”, а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. “Владимир Вазов”. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на семинара за бюджета на Столичната община в Правец, пише Дневник.

Така, макар и на няколко пъти да обявяваше, че третият диаметър на метрото ще е завършен напълно през 2019 г., когато са местните избори, строителството му ще продължи и след 2020 г. Тогава ще бъдат пуснати само още 4 станции – от “Овча купел” до “Горна баня”, се разбра от думите на кмета. Ще трябва да бъдат завършени и станциите в квартал “Левски” и при “Ботевградско шосе”.

Третата линия на метрото ще има две общи спирки със съществуващите линии на метрото – станциите “Национален дворец на културата” и “Орлов мост”. По линията ще се движат нови метровлакове, произведени от “Сименс”. За тях общината плати над 400 млн. лв., като основните средства са по оперативна програма “Транспорт”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *