post

До 2020 година в София ще бъде построена националната педиатрична многопрофилна болница. Тя ще се намира в стара 13-етажната сграда, която в момента е на груб строеж на територията на Александровска болница в София.

“Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ “Александровска”, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница”, обяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от “Фокус”. Премиерът уточни, че екип от инженери вече са проверили състоянието на сградата и то било отлично.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж, ще продължи около 1 месец, а след това предстои препроектирането, тъй като сградата е имала първоначален проект. По думите му то ще продължи около 3 месеца.

“Това означава, че в началото на лятото можем да обявим обществена поръчка за строителството, което на практика означава, че може би до 1 година максимум, тоест до средата на 2020 година, ще имаме готова многопрофирна национална детска болница”, уточни Ананиев, цитиран от “Фокус”.

Правителството ще погаси дълговете на болница “Лозенец” с 23 млн. лева, обяви още премиерът Бойко Борисов. Преди около седмица здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че задълженията на болницата са над 30 млн. лв. и ще има проверка на държавната финансова инспекция. А ако скоро “Лозенец” не бъде трансформирана, “може да е късно”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *