post

Частната спортна зала в Русе ще стане държавна собственост срещу 20 милиона лева. Съоръжението ще премине в активите на “Национална спортна база” ЕАД, която стопанисва най-големите спортни обекти в страната.

Решението беше взето след промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС) за 2018 г., с които се увеличава капиталът на НСБ, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

“С предоставените средства в размер на 20 милиона лева ще бъде придобит мажоритарен брой акции от капитала на “Арена Русе” АД, собственик на “Булстрад арена” – универсална спортно-зрелищна зала и обществен комплекс към нея”, се казва в съобщението.

От Министерския съвет не уточниха какъв процент от акциите ще бъде придобит от държавата. Капиталът на “Арена Русе” АД е 36.4 милиона лева, показва справка в Търговския регистър.

Залата беше открита през 2015 г. с основна инвестиция от Атанас и Пламен Бобокови. Пламен Бобоков обяви тогава, че нето залата струва 34 431 760 лева, от които с брат му са вложили 32.4 милиона – 16 млн. лева лични средства и 16.4 млн. лева заеми. По думите му община Русе чрез отстъпено право на строеж и незавършено строителство участва с 2 млн. лева.

Застрахователната компания “Булстрад” придоби правата върху името на залата с договор за три години, който изтече през това лято. Два месеца преди световното първенство по волейбол, което се проведе в България и Италия през септември, залата беше прекръстена на “Монбат арена”.

От ръководството на производителя на стартерни батерии “Монбат”, където братя Бобокови са основни акционери чрез “Приста ойл холдинг” (42.73%) и “Монбат трейдинг” (7.06%), афишираха дългосрочни планове за спонсорство на залата.

“Управлението на многофункционалното спортно съоръжение от “Национална спортна база” ще гарантира висока степен на експлоатационна ефективност на обекта, съобразена със съвременните изисквания за подобен тип обекти, и ще намали пряката ангажираност на държавата за управлението и поддържането й”, коментират от Министерския съвет.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *