post

Шофьорите няма да плащат винетна такса, за да преминат по Северната скоростна тангента на София – това разпореди днес премиерът Бойко Борисов на ръководствата на регионалното министерство и на Агенция „Пътна инфраструктура“, като решение на проблема с използването на скоростния път от жителите на някои столични квартали и близките до София села.

Въпреки че миналата седмица правителството реши Северната скоростна тангента да стане част от бъдещата магистрала “Европа” между София и Калотина, с днешното разпореждане пътят трябва да бъде изключен от списъка на пътищата, за които ще се изисква винетка през 2019-та година.

Тангентата беше пусната в експлоатация през пролетта на 2016-та година, но от думите на премиера Борисов стана ясно, че до началото на тази година за пътя не се е изисквало купуването на винетка. Премиерът се обърна и към общините, за да им припомни, че трябва да поддържат подарените им от държавата пътища.

„Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента е в тези рамки и тя е правена, за да им е по-удобно на хората. Така че съм разпоредил да си преправят плановете и съответно така, както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 година“, каза Борисов.

„Още повече – тази година започваме строителството от „Младост“ до магистрала „Тракия“, продължението на Южната дъга. Сдружението на общините не само да се събират за по няколко дни в Албена, а след като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поддържат. Държавата е вложила над 200-300 млн. в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат“, допълни премиерът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *