post

Според финансиста Емил Хърсев, който беше гост в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин”, отговорът на този въпрос е ясно „Да”. „Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите.

Икономистът Мика Зайкова обаче не може да отговори положително. Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно” обясни тя.

Емил Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните 10 година. Според Хърсев в сравнение останалите европейски държави качеството на живот у нас определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, коментира обаче Зайкова. Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока, каза още тя.

Емил Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, и в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завършихме годината.

Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци – това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено, отбеляза Зайкова. На въпроса дали да очакваме нова криза в края на 2019 година, тя отбеляза, че ако не криза, то поне може да има застой.

Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира, заяви от своя страна Емил Хърсев.

„Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто изглежда трендът от последните няколко тримесечия, ще означава сериозно увеличение на разполагаемия доход  и едва ли промените в разходите за обслужване на дома като по-високи цени на водата и отопление на газ ще се усетят съществено. Няма как този пик на цените на енергийните ресурси в световен мащаб през ноември, който доведе и до много рязко поскъпване на горивата в България, да не се отрази на цените. Въпреки това, инфлацията, която отчетохме, беше около 3,7% – и при това положение доходите растяха два пъти по-бързо”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” икономистът Лъчезар Богданов. Той подчерта, че при задържане и увеличаване на броя на заетите в икономиката, заплатите нарастват.

„Проблемът за мен е, че дори при тези официални прогнози, които се опитват да бъдат по-розови, следващата година ще имаме по-малък ръст на икономиката и още по-притеснителното е, че вече се говори открито за рецесия. Някъде в бъдещето през 2020 година, например, може да имаме рецесия, която е подобна на тази от 2008 г. Затова аз не бих бил твърде оптимистичен за следващата година от гледна точка на макросредата”, каза икономистът Стоян Панчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *