post

Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели с 19% миналата година до 1,2 трлн. долара главно заради данъчните реформи на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитирана от Ройтерс и investor.bg.

Преките чуждестранни инвестиции, включващи трансгранични сливания и придобивания, вътрешнофирмено кредитиране и инвестиции в стаптъп проекти в чужбина, са индикатор за глобализацията и потенциален знак за растеж на корпоративните снабдителни вериги и на бъдещите търговски отношения.

Възходящата тенденция обаче може да се обърне, ако компаниите изтеглят инвестиции от чуждестранни проекти или върнат приходите си в родината.

Най-ниското ниво на нетните глобални ПЧИ от 2009 г. е резултат от връщането на натрупани приходи от американски компании на стойност най-малко 300 млрд. долара, за да се възползват от данъчните облекчения на Тръмп.

Нетните инвестиции в Европа са намалели с безпрецедентните 73% до 100 млрд. долара, най-ниското им ниво от 90-те години на миналия век, тъй като американските компании са изтеглили трупани с години печалби от филиалите си в Ирландия, Швейцария и други страни.

Директорът на отдела за инвестиции и предприятия в UNCTAD Джеймс Чжен каза пред журналисти, че връщането в САЩ на печалби от американски компании се е забавило и тази година е възможен скок на ПЧИ, но също така съществуват и растящи рискове.

„Виждаме, че протекционистичните мерки на редица страни се засилват, а перспективите за растежа на световната икономика се влошават“, заяви Чжен.

САЩ са останали топ дестинация за ПЧИ през 2018 г., като са привлекли 226 млрд. долара, което обаче е с 18 на сто по-малко спрямо 2017 г.

На второ място е Китай с ръст от 3% до 142 млрд. долара, а третото място е за Великобритания със скок от 20% до 122 млрд. долара, главно заради удвояването на реинвестираните приходи и утрояването на стойността на сделките за сливания и придобивания.

„Въпреки огромната несигурност около Brexit британското правителство увеличи усилията си за стимулиране и улесняване на новите инвестиции, както и за задържане на съществуващите инвестиции в страната, включително чрез създаването на стратегия и приемането на нови мерки за привличане на чуждестранни инвестиции“, заяви Чжен пред Ройтерс.
Сред значимите мега сделки миналата година бяха придобиването от Comcast на Sky за 40 млрд. долара, закупуването от Vantif на Worldpay за 10 млрд. долара и придобиването на бизнеса на Uniliver с маргарин и продукти за мазане от KKR за 8 млрд. долара.

Една от големите области на растеж през 2018 г. са били обявените инвестиции „на зелено“ в развиващи се страни в Азия, които са нараснали с 84% до 390 млрд. долара.

Чжан смята, че ръстът се дължи главно на преструктурирането на снабдителните вериги от компаниите в Югоизточна Азия, за да избегнат търговското напрежение, както и на новите възможности от Цялостното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско сътрудничество (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership Agreement – CPTPP), подписано от 11 страни, както и либерализирането на инвестициите в Китай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *