post

Предлагането на модерни складови и логистични площи реализира плавен ръст от 2013 г. насам – се вижда от доклада на Colliers International. През втората половина на 2018 г. той е в размер на едва 5% или 963,000 кв.м. – недостатъчно, за да балансират търсенето. Строителството на нови площи в сегмента е фокусирано основно върху изграждане на проекти за собствено ползване. Това доведе до интензивно усвояване на наличния спекулативен продукт и стартиране на нови сгради в Transcapital и East Ring Logistics Park.

Търсенето на складови и логистични площи през 2018 г. се определя от търговци на едро и дребно, които имат принос към 56% от транзакциите. Други активни участници на пазара са логистичните оператори – отговорни за 20% от сделките, както и фирми, предоставящи бизнес услуги – с 12%. В сектора на производството, основният двигател са представители на леката промишленост и създателите на автомобилни компоненти, които инвестират предимно в изграждане на собствени бази.

България продължава да привлича представители на леката промишленост и да създава условия за тяхното последващо разрастване. Основно това са производители на компоненти за автомобилната и леката промишленост, и електрониката. Сред тях са немските компании за автокомпоненти Voss Automotive в село Баховица (Ловешка област), Leoni в Плевен, както и  турските компании Sarkusuysan и Beydemir Sac Profil, и белгийската Kreon, която избра Шумен. Междувременно продължават инвестициите и в развити индустриални райони – компаниите Melexis, Witte Automotive и Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) обявиха плановете си за разширение.

Прогнозата на Colliers е през 2019 г. балансът между търсене и предлагане на пазара да се подобри в резултат на реализацията на нови модерни логистични и складови площи, които ще се предлагат за отдаване под наем. Индустриалните производители ще продължат да търсят имоти – готови бази и парцели за строеж, разположени в източната част на София, както и във вторични (между 100,000 – 200,000 жители) и третични градове (под 100,000 жители).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *