post

Нови правила за безопасност на пътя задължават от 2022 година производителите на автомобили да оборудват новите автомобили в ЕС със задължителни черни кутии и автоматична система за задържане в лентата за превозни средства по пътищата. Това са част от новите задължителни за европейските автомобили технологии за безопасност, предпазващи пътници, пешеходци и велосипедисти, които ще въведе ЕС след три години, съобщава  infostock.bg.

Те са описани в преработения Регламент относно общата безопасност, който институциите на ЕС (Европейския парламент, Съвета на ЕС и Еврокомисията) са постигнали временно политическо споразумение, съобщи пресслужбата на Европейската комисия във вторник. От там напомнят, че през май 2018 г. Комисията предложи конкретни мерки за безопасност на превозните средства да станат задължителни, в т.ч. системи за ограничаване на опасните мъртви зони в камиони и автобуси и технология за предупреждаване на водача при сънливост или разсейване. Усъвършенстваните устройства за безопасност ще намалят броя на произшествията, ще проправят пътя към все по-свързана и автоматизирана мобилност и ще насърчат иновациите и конкурентоспособността на европейската автомобилна промишленост в световен мащаб.

Основният аргумент, за да бъде приет преработения Регламент, е, че новите технологии на пазара могат да спомогнат за намаляване на броя на смъртните случаи и нараняванията по пътищата ни, 90 % от които се дължат на човешка грешка.

Новите задължителни устройства за безопасност включват:

– За леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси: предупреждаване за сънливост и разсейване на водача (напр. използване на смартфон по време на шофиране), интелигентна система за регулиране на скоростта и безопасност при движение на заден ход чрез камери или датчици, както и записващо устройство в случай на злополука („черна кутия”).

– За леки автомобили и микробуси: предупредителна система при напускане на пътната лента, усъвършенствана система за аварийно спиране и обезопасителни колани, подобрени чрез изпитвания на сблъсък.

– За камиони и автобуси: специфични изисквания за подобряване на пряката видимост на водачите на автобуси и камиони и отстраняване на мъртвите зони, както и системи в предната част и отстрани на превозното средство за откриване и предупреждаване за уязвими участници в пътното движение, особено при завой.

Ефектът от новите мерки

Комисията очаква предложените мерки да помогнат за спасяването на над 25 000 човешки живота и за предотвратяване на най-малко 140 000 тежки наранявания до 2038 г. Това ще допринесе за дългосрочната цел на ЕС – до 2050 г. броят на загиналите и тежко ранените да бъде почти нула („нулева смъртност”).

Освен защитата на хората по европейските пътища новите усъвършенствани устройства за безопасност ще помогнат на водачите да свикнат постепенно с новите системи за оказване на помощ при шофиране. Повишаването на степента на автоматизация крие значителен потенциал за компенсиране на човешките грешки и предлага нови решения във връзка с мобилността на възрастните и хората с физически увреждания. Всичко това следва да подсили общественото доверие и приемът на автоматизирани превозни средства в подкрепа на прехода към автономно шофиране.

От Европейската комисия уточняват, че новите защитни елементи ще станат задължителни от 2022 г., с изключение на системите за директна видимост за камиони и автобуси, както и увеличена безопасна зона с възможни натоварвания в коли и микробуси, които ще бъдат въведени по-късно поради необходимите промени в проекта.

Други мерки досега

През последните години ЕС въведе набор от задължителни мерки, които според оценките са допринесли за намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия с 50 000. Тези мерки включват електронни системи за управление на стабилността във всички превозни средства, както и усъвършенствани системи за аварийно спиране и системи за предупреждение при напускане на лентата за движение в камиони и автобуси.

През 2017 г. Европейската комисия започна обществена консултация за събиране на мнения от заинтересованите страни относно възможните подобрения на настоящите мерки за безопасност на превозните средства. След това в рамките на третия набор от действия по инициативата „Европа в движение” през май 2018 г. Комисията предложи преразглеждане на Регламента относно общата безопасност и Регламента относно безопасността на пешеходците. Преразгледаният регламент относно общата безопасност върви ръка за ръка с ефективното управление на безопасността на пътната инфраструктура, по отношение на което през февруари 2019 г. бе прието предложение на Комисията.

Какво предстои

Постигнатото от Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия в рамките на т.нар. тристранни преговори политическо споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета.

При представянето на Регламента в Брюксел Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, каза: „Всяка година по пътищата ни загиват 25 000 души. По-голямата част от тези злополуки са вследствие на човешка грешка. Можем и трябва да действаме, за да променим това. С новите усъвършенствани устройства за безопасност, които ще станат задължителни, можем да постигнем въздействие, аналогично на това при първоначалното въвеждане на обезопасителните колани. Много от новите устройства вече съществуват, по-специално при автомобилите от по-висок клас. Сега повишаваме нивото на безопасност във всички класове и проправяме пътя към свързана и автоматизирана мобилност на бъдещето.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *