post

Вече няколко години насам на апенините се говори за нов грандиозен строителен проект свързан с отбора на Рома, а именно изграждането на собствен стадион за вълците от Рим. До момента те играят домакинските си срещи на Стадио Олимпико, като макар и олимпийския стадион да е артихектурно произведение на изкуството, все пак вълците са принудени да го делят с вечния градски съперник от Лацио. Точно затова и една от големите цели пред настоящия собственик на Рома, американския бизнесмен Джеймс Палота е именно строежа на нов стадион.

Слуховете относно първата копка на Стадио дела Рома, както ще се казва стадиона и изграждането на самото спортно съуражение циркулират в медийните среди вече няколко години. И все пак, в началото на 2019-та година се появи лъч светлина относно същинското започване на строителните дейности. Това се случи след, като от римския клуб бе заявено, че плана по изграждането на инфраструктурата около съуражението е започнала – https://gong.bg/football-sviat/italia/roma-zapochva-stroezha-na-noviia-si-stadion-526694, с цел овладяване на прижелащия трафик.

От същата информация стана ясно, че кметицата на Рим няма нищо против реализирането на архитектуран проект с такива мащаби, но при условие, че построяването на Стадио дела Рома ще донесе конкретни ползи за Рим и неговите жители. Това разбира се означава, че същинската работа по този масивен строителен проект би могла да започне още през 2019-та година. Всичко това не изглежда толкова невероятно, особено имайки предвид сериозното забаване на съуражението, за чието построявена се говори вече не малко време.

И докато такъв грандиозен строителен проект идва със своите чисто архитектурни и инфраструктурни особености, то за феновете на Рома това е една огромна мечта, която остава нереализирана вече изключително дълго време. Редно е да се отбележи, че през настоящия сезон вълците се представят много посредствено, които се борят за място в Шампионска Лига през следващия сезон. А всеки който иска да заложи на Рома за финиширане в топ 4 – https://extra.bet365.com/news/bg/, Трябва да има в предвид, че след 28 изиграни кръга вълците са с коефициент от 4.50 за място в голямата четворка.


Естествено, домакинския терен, на който играят футболистите на Рома има своето значение, но като цяло по-важно е с какъв състав разполага отбора и колко добър старши треньор имат те. И все пак, един мега проект, какъвто е построяването на Стадио дела Рома би трябвало да има положителен ефект върху играта на вълците. С очакван капацитет от близо 60,000 души по трибуните, този нов стадион ще е по-малък от Стадио Олимпико, но факта, че той ще е само и единствено за Рома е повече от добре дошло за тифозите на джалоросите.

Въпреки всичко обаче, проекта свързан със Стадио дела Рома не минава и без скандали до този момент. В средата на Юни 2018-та година стана ясно, че цели 9 души свързани с обвинения за корупционни схеми касаещи строежа на стадиона – https://fakti.bg/sport/309952-korupcionen-skandal-okolo-novia-stadion-na-roma, между които бе и Адриано Пацоли, вицепрезидент на регионалния съвет на област Лацио. По-лошо обаче, е че тези неприятни събития станаха факт, малко след доста обнабеждаващ напредък, който щаба на Рома постигна по пътя към реализирането на проекта.

В крайна сметка няма никакво съмнение, че за отбора на Рома е от изключително значение техния нов стадион да бъде завършен колкото се може по-скоро. Това ще ги откъсне от деленето на общ домакински терен с вечния враг Лацио и освен това ще донесе редица други ползи за клуба. Единствено остава да разберем до колко ръководството на отбора и проектантите са в унисон с изискванията и нормативните наредби на общината на италианската столица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *