post

Хоризонталните алуминиеви щори, наричани още „венециански”, са от най-широко използваните в обзавеждането на домове, офиси и производствени помещения. Причината за това е проста: те имат много предимства пред останалите видове. В следващите редове специалистите на „Рино Системс” ще ви разкажат всичко, което трябва да знаете за хоризонталните щори.

Какво представляват хоризонталните венециански щори?

Хоризонталните щори са изработени от алуминиеви ламели и механизми, които ги управляват. Ламелите могат да се завъртат около оста си, като по този начин затъмняват напълно или пропускат светлина в помещението. Могат и да се прибират плътно една до друга в горния край на прозореца, като така го оставят без никаква защита.

Предимства на хоризонталните щори

Хоризонталните щори са подходящи за всякакъв вид дограма, а монтажът не нарушава изолационните ѝ качества. С тях можете да покриете дори наклонени прозорци.

Тъй като ламелите на хоризонталните щори са тесни, те могат успешно да се монтират и между стъклата на двукрили врати и прозорци. Така се запазват по-дълго време здрави и чисти и изглеждат като органична част от прозорците.

Хоризонталните щори са евтини, лесни за употреба и дълготрайни. Материалите, от които се произвеждат, са изключително трайни. Обикновено става дума за алуминиеви ламели, които не се късат, не се чупят и запазват цветовете си задълго. При по-внимателна употреба можете да ги използвате десетилетия наред.

Едно от основните удобства на венецианските щори е, че не се налага да откривате напълно стъклото, за да пуснете светлина в помещението. Когато просто завъртите ламелите в хоризонтално положение, между тях влиза много светлина, а прозорците продължават да имат завършен вид и да ви осигуряват значително уединение. Поради тази причина тези щори са удобни за спални и бани.

Щорите осигуряват добър контрол върху температурата в помещението, тъй като продължават да засенчват в известна степен, дори когато са отворени. Разбира се, ако желаете да не се лишавате от панорамната гледка навън, можете да ги приберете до край в горната част на прозореца и да го оставите напълно непокрит.

От гледна точка на интериорния дизайн хоризонталните щори са подходящи за малки стаи и светли отвори, тъй като създават усещането, че прозорците и помещението са по-големи. Голямото разнообразие от цветове е допълнително удобство.

Недостатъци на хоризонталните щори

Един от основните недостатъци на тези щори е, че изискват повече усилия, за да се поддържат чисти. Ламелите натрупват прах и е нужно да се чистят една по една, за да не се повредят. Но това вече е лесно преодолим проблем, тъй като на пазара се предлагат специални ръчни уреди и приставки към прахосмукачки, които улесняват поддръжката.

Какво трябва да знаете предварително?

Първо трябва да решите как искате да бъдат монтирани щорите: плътно до стъклото, без да покриват дограмата, върху целия прозорец или между стъклата. В зависимост от това ще решите и каква да бъде ширината на ламелите.

След това трябва да знаете точния размер на прозореца или вратата. Размерите се вземат по различен начин в зависимост от монтажа, който сте избрали, така че е най-добре да повикате специалист, който да ги измери на място.

Третото решение, което трябва да вземете предварително, е какъв цвят да бъдат ламелите. Изборът е наистина богат и предлага дори шарки, имитиращи дървесина.

Помислете и от коя страна на щората ще ви е удобно да бъдат механизмите за контрол.

Специалистът, с когото ще се консултирате, може да ви зададе още няколко важни въпроса, ако се налага. Доверете му се, за да имате наистина функционални и красиви щори, на които да се радвате дълго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *