post

 

Едно от знаковите места в София, Докторският паметник, за първи път ще бъде почистен абсолютно екологично и напълно безплатно. Организатор на инициативата е немската компания Kärcher. При почистването на софийската забележителност ще се използват същите безвредни методи и професионална техника, с които са били почистени „Окото на Лондон“ във Великобритания, площада „Свети Петър“ във Ватикана, „Статуята на Исус Христос“ в Бразилия, планината Ръшмор в САЩ и др.

Специално за събитието от Германия пристига г-н Торстен Мьовес, Директор „Реставрация на паметници на културата“ в Kärcher. Той е почистил над 100 обекта в света – статуи, язовирни стени, мостове, самолети, галерии, площади, музеи, църкви, болници, манастири и училища.

През последните 40 години Kärcher е подпомогнала опазването на 140 от най-големите забележителности в Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия. След Бранденбургската врата в Берлин, Луксор в  Египет, Космическата игла в САЩ, Статуята на Буда в Китай, язовирните стени в Южна Корея и Японияидва ред и на Докторският паметник.

Събитието е в Докторската градинка, на 14 май 2019 г. (вторник), от 11.00 часа.

Защо е бил избран именно Докторският паметник? Кои са най-често срещаните „износвания“ на културните забележителности? Кои са най-големите предизвикателства при почистването им? Най-новите световни методи? Това са част от въпросите, на които може да получите отговор от г-н Торстен Мьовес и г-н Христо Мамаров от „Керхер“. На събитието е поканена и Столична община.

Ако желаете,  може и да натиснете някое от копчетата на една от най-мощните мобилни пароструйки в Европа, с която ще бъде почистен Докторският паметник.

Очакваме Ви!

Докторският паметник е обявен за обект на културата с национално значение още през 1955 г.

Kärcher е световен лидер в професионалното почистване. Основана през 1935 година, компанията има над 13 000 служители в 67 държави на 5 континента. В България представителството е открито през 2011 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *