post

Създаването на ефективен търговски коридор в региона е основното предизвикателство пред Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което може да стане само със съвместните усилия на всички страни членки. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията при откриването на неформалната среща на министрите на транспорта от държавите членки на организацията.

Събитието се председателства от България и бе организирано съвместно с генералния секретар на ОЧИС Н. Пр.  Майкъл Христидис в рамките на Международния транспортен форум (ITF), който се провежда в Лайпциг в периода 22-24 май. По покана на министър Желязков в срещата участваха още генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) Умберто де Прето и генералният секретар на Международния транспортен форум (ITF) Йонг Ким.

Заседанието на представителите от страните на ОЧИС е част от програмата на срещата на върха на министрите на транспорта, известна още като „Давос на транспорта“. В него участват повече от 1000 делегати от над 70 държави и около 40 министри, които ще обсъдят транспортната свързаност и регионалната интеграция.

Министър Желязков отбеляза, че за да се постигне оптимално ниво на интеграция на транспортните мрежи е необходимо паралелно с развитието на регионалната транспортна инфраструктура да бъде обърнато специално внимание на международните проекти в рамките на трансевропейската мрежа и евро-азиатските коридори на териториите на държавите членки на ОЧИС.

„Устойчива мобилност и висока ефективност може да бъде постигната единствено ако усилията се насочат към преодоляване на ключовите предизвикателства, пред които е изправен секторът. Това са модернизацията на инфраструктурата, въвеждането на интелигентни транспортни системи, подобряването на конкурентоспособността на транспортните предприятия и намаляването на въздействието върху околната среда“ добави още Росен Желязков.

В разговор с Умберто де Прето, министър Желязков заяви, че България разчита на подкрепа от Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) за подобряване на законодателните предложения по Пакета за мобилност I в търсене на по-справедливо решение за транспортния бизнес в периферните държави членки по време на триалозите във втората половина на годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *