post

Eвропейската централна банка (ЕЦБ) обяви стипендия, предназначена за жени, които искат да получат магистърска степен по икономика, предаде Франс прес. Целта на институцията е да насърчава диверсификацията в момент, когато почти всички постове в управлението й са заети от мъже, посочва БТА, цитирана от Мениджър.
Стипендия на стойност 10 000 евро на човек годишно, покриваща разходите за обучение и други допълнителни разходи, ще бъде предоставена на най-много пет студентки в неравностойно положение, съобщи ЕЦБ.
След като получат дипломите си за магистърска степен, стипендиантките ще бъдат поканени да кандидатстват за стаж или за докторската програма на ЕЦБ. Програмата е с продължителност 2 години и е възможност да се започне кариера в европейската банкова институция.
“Опитваме се да бъдем организация, в която различието е добре дошло и която е ценена заради изобилието, което предлага”, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.
На върха на франкфуртската институция – в управителния съвет, който взема решенията за паричната политика – има само една жена сред 25-те членове.
ЕЦБ е упреквана, че фаворизира култура, която е в услуга на мъжете. Това стана още по-очевидно, след като две ръководителки от органа за банков надзор Даниел Нуи и Сабине Лаутеншлегер бяха заменени миналата година с мъже.
“Убедена съм, че трябва да продължим да насърчаваме разнообразието в управленскитe постове”, каза в интервю пред Франс прес през ноември Сабине Лаутеншлегер. Нейният мандат в борда на директорите на банката ще приключи през 2022 година.
В началото на 2018 година ЕЦБ се ангажира да увеличи усилията си да предлага кариерни възможности на жените.
Целта е делът на жените на изпълнителни и управленски позиции да нарасне до съответно 35 процента и 28 процента в края на 2019 година спрямо сегашните 29,7 процента и 26,5 процента

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *