post

“Нарисувай ми овца” – беше казал малкият принц на Екзюпери. Можем ли да избягаме от реалността, в която живеем, заселвайки се в собствен свят, който ни предлага възможността да гледаме през детски очи, учудвайки се на всичко, търсейки и откривайки във въображението си повече, отколкото се вижда на пръв поглед? Със съвременните технологии, които надхвърлят идеите ни и се припокриват с идеите на научно-фантастичните романи, този въпрос става все по-колеблив. Ако до преди няколко години чувахме за създадените 3D принтери, с които могат да се материализират различни обекти, то днес можем да видим удивителни резултати – сгради, палачинки и дори създаване на човешко сърце с помощта на 3D принтер. В Тел Авив учени за пръв път успяват да създадат човешко сърце, използвайки човешка тъкан.

Принтери за палачинки и сърца

Дали и колко скоро, ще можем да използваме такива органи и за трансплантация, без да се налага дълго чакане, времето ще покаже, но “Изпринтирай ми сърце”, може би би казал новият малък принц, а неговият приятел би могъл дори да му предложи нова планета, за да заживее с новото си сърце, в което няма да има повече тъга и където ще може да си гледа само изгревите … Това звучи още по-тъжно, обаче … Шансът да можем да забравим лесно, да заменим истинското с изкуствено създадено, за да бъдем по-щастливи, звучи по-скоро антиутопично, отколкото като светла представа за бъдещето.

Но, всичко е въпрос на гледна точка и най-вече – на баланс. Факт е, че първите създадени принтери, приличащи на пишеща машина, са много далеч от представите ни за ежедневно ползване. Вече можем да се сдобием с различни видове принтери и то на добри цени в Hp.it-shop.bg – цветни лазерни принтери виж повече тук, мастиленоструйни и мултифункционални …. и това звучи естествено в съвременния контекст. Може би ежедневието на бъдещия човек, ще изглежда естествено с 3D принтер, с който да си създава палачинки, сгради или сърца … Би ли могла нашата баба да си представи света така, както изглежда той в нашите очи? Може би така и ние всъщност не подозираме, какво ще бъде след 50 години.

Може би след време ще можем да избираме различни видове принтери за палачинки и сърца, принтери за домашни любимци и за приятели, а може би това е само една мрачна представа за изместването на ценностите, а всъщност живота би се подобрил и би се удължил в голяма степен. Можем да гадаем свободно и без страх и да се информираме за всичко ново, за да могат нещата да се случват по най-добрия начин. Повече новини за света и новите достижения на науката, вижте на Bulgarianmod.info, като не забравяте от време на време да гледате на нещата в цветове, а не в цифри, както ни съветва Екзюпери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *