post

Доставките на самолетите на “Боинг” (Boeing) са спаднали с 37% през второто тримесечие след двете смъртоносни катастрофи с най-продавания самолет на компанията 737 Max, докато  европейският самолетостроител “Еърбъс” (Airbus) се възползва от това, успявайки да се превърне в световен лидер за пръв път от осем години насам, пише economynews.bg.

От “Еърбъс” обявиха, че са доставила 389 самолета през първото полугодие, което е с 28% повече от 303 броя година по-рано. Най-солидни са били продажбите на самолети от по-икономическия клас A320neo.

В същото време “Боинг” съобщи, че е доставил 239 самолета през първата половина на 2019-а година спрямо 378 през същия период на миналата година. Доставките на най-продавания самолет 737 обаче са спаднали с над 50%, като бизнес телевизия CNBC съобщи, че през последните три месеца на практика не е имало никакви поръчки за самолети 737 Max.

Липсата на интерес към 737 Max е в резултат на двете самолетни катастрофи с този модел само в рамките на пет месеца, при които загинаха общо 346 души, което принуди приземяването на този тим самолети по цял свят през последните четири месеца.

Двата доклада са факт само дни, след като саудитската бюджетна авиокомпания Flyadeal, част от Saudi Arabian Airlines Corp. заяви, че се отказва от поръчката си за 30 самолета Boeing 737 Max за сметка на покупката на 30 самолета Airbus A320neo за 5,5 млрд. долара с опция за покупка на още 20 самолета от този клас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *