post

Агенция „Пътна инфраструктура“ по никакъв повод не е отказвала достъп или информация по отношение на проверката на пътни участъци, която депутати от БСП поискаха да се инициира. Агенцията не е отказвала независима експертиза, има нормативи и процедури, които трябва да се спазват, дори от депутатите на БСП. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той допълни, че в рамките на цял месец – от 30 май до 27 юни т.г., беше предоставена възможност за запознаване с проектната и строителна документация за 46-те участъка от републиканските пътища, за които беше поискано извършване на проверка. При повторно заявяване на желание отново ще бъде предоставен достъп до информацията.

По отношение на асфалта на пътя през Своге, където стана катастрофата през миналата година, Николай Нанков коментира, че трябва да бъде припомнено кога е положен асфалтът и кога е одобрена рецептата.

Регионалният заместник-министър обърна внимание на цените на обществените поръчки за ремонт на републикански пътища през различни периоди от време. Той информира, че през 2007 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ е обявена процедура за избор на изпълнител за 8 пътни отсечки с дължина около 170 км на стойност 113 млн. лв. През 2009 г. са сключени договори с изпълнителите, които са прекратени от първия кабинет „Борисов“. За същите отсечки, към които е добавена още една с дължина 10 км, през 2010 г., при по-скъп асфалт, са обявени нови търгове на стойност 63 млн. лв. През миналата година беше ремонтиран участъкът между Чирпан и Пловдив на АМ „Тракия“, остава да бъде направен ремонт на този между Чирпан и Стара Загора, каза още той.

Иван Досев – член на Управителния съвет на АПИ, отбеляза, че агенцията е експертна структура и не е коректно името ѝ да се използва за правене на недостоверни внушения. По отношение на поисканите от народни представители документи той коментира, че е осигурен пълен достъп до техническата документация, обяснителни записки, количествени сметки, сертификати за вложени материали и др. Инж. Досев допълни, че ненужно е изхабен голям ресурс на АПИ за подготовка на огромен обем информация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *