post

Нов модел малогабаритен електрически автобус беше тестван по улиците на Велико Търново, а специална локация в маршрута му бе квартал „Вароша“, съобщи ecomomynews.bg.

Кметът Даниел Панов, експерти от общинската администрация и журналисти от медиите тестваха как се представя возилото в реални условия из града. Електрическият автобус се справи без проблем с маневрирането в старинния жилищен район.

В обиколката бяха включени и части от квартал „Картала“, до които също не се движи обществен транспорт. В зависимост от капацитета на батерията, електробусът изминава между 160 и 220 км с едно зареждане. Возилото бе представено обстойно от управителя на фирмата вносител Николай Недялков, а до момента тестове са правени в София, Враца и Плевен.

Закупуването на първите три електрически автобуси е заложено в одобрения проект на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, за който предстои подписване на договор с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“. С новата транспортна схема е планирано създаване на маршрути и връзки, които да направят градския транспорт предпочитан за придвижване във Велико Търново.

Проектът на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт е одобрен.

Над 11,1 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на Старата столица, внедряване на съвременни информационни системи за градските превози и паркирането, както и закупуване на подвижен състав – електрически автобуси. С мерките ще бъдат реализирани нови решения, целящи качествено подобрение както на транспортните услуги, организация на движение и престой, така и на уличната инфраструктура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *