post

Промишлената активност в еврозоната се сви през август за седми пореден месец, макар и с по-сдържано темпо от 6-годишното дъно, достигнато през юли, в резултат на продължаващо сериозно влошаване на промишления сектор на Германия, както и на отслабване на активността в Италия и Испания, показват окончателните неревизирани данни от редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit, пише econ.bg.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през август до 47,0 пункта от 46,5 пункта през юли, но въпреки това бизнес активността се свива за седми пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта) и се намира в най-слабото ниво от декември 2012-а година, което е пореден знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

Окончателното проучване на агенция Markit вероятно ще засили пазарните очаквания за разхлабване на паричната и лихвена политика на заседанието на ЕЦБ през следващата седмица.

Повишение от 46,9 през юли до 47,9 пункта през август бележи индексът, измерващ само промишленото производство, но и той остава в нивата под 50 пункта за седмици пореден месец, докато индексът, оценяващ новите поръчки задържа под това ключово гранично ниво за единадесети пореден месец.

В същото време PMI индексът на мениджърските нагласи в промишления сектора за следващите шест месеца спадна от 52,6 пункта през юли до 50,6 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от ноември 2012-а година, което е ясен знак, че промишлеността няма да отбележи съществено подобрение в скоро време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *