post

Модерният офис проект Park Lanе Office Center, разположен в бързо развиващата се зона „Хладилника“, ще предложи 23 500 кв. м офис и търговски площи Клас А на пазара в София. Екипът на компанията постави старт на активното строителство. Изкопът и укрепването вече са изпълнени и се очаква сградата да бъде завършена в средата на 2021.

Park Lane Office Center се отличава с по-голяма от обичайната нетна височина на таваните – 3.10 м и големи прозорци (2.30 метра широки и 3.10 високи), които разкриват прекрасна гледка към планината Витоша.Голямото отстояние от останалите сгради и предвидените зелени площи допълват усещането за пространство и комфорт.

„Благодарни сме на мениджърския екип на Райфайзенбанк за доверието и партньорското отношение при финансирането на проекта“, каза Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments. „Изборът ни за главен изпълнител е фирма PipeSystem – компания, която налага нови модерни стандарти на работа в строителния бранш в България“.

Основният акционер в проекта e Park Lane Developments – съвместно дружество на водещия холдинг за недвижими имоти в България – AGCapitalи управляващия директор Таня Косева-Бошова. Финансов инвеститор в офис проекта е предприемачът Дилян Павлов -съоснователна Динамо Софтуер.Павлов има над 20 години опит в IT и финтех сектора. През 2017 г. продава Динамо Софтуер, компанияза облачно базирани системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли на американския фонд за дялови инвестиции San Francisco Partners.

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments:

„Бизнесът с недвижими имоти традиционно привлича интереса на хора със свободен капитал, защото привидно дава възможности за висока доходност с нисък риск. Кризата през 2008 г. обаче показа на много индивидуални участници-неспециалисти, изкушили се да стартират собствени проекти, че високата възвращаемост не е гарантирана. С развитието на пазара, ставаме свидетели на нов тип вложения – дялово участие в компании, управлявани от хора с дългогодишен професионален опит в сектора.

Радваме се, че привлякохме Дилян Павлов като наш финансов партньор. Неговият опит в ИТ сектора е изключително полезен в работата ни спотенциални наематели от този сегмент – за нас е важно да разбираме техните нужди и изисквания.”

Park Lane Office Center разполага с отлично местоположение – в близост до най-големия търговски център в София – Парадайз Център, метростанция Витоша и някои от най-важните транспортни артерии на София – бул. Черни връх, бул. Никола Вапцаров и разширения булевард Филип Кутев.

Сравнен с другите райони с концентрация на офиси – зоната около Бизнес Парк София и бул. Цариградско шосе около 7-и и 11-и километър, „Хладилника“ се отличава със своите предимства като осигурен подземен и наземен транспорт, голям търговски център, два зелени градски парка, добри болници, частни училища, детски градини и спорни центрове.

Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments:

„При избора на локация, големите международни компании анализират възможностите във всички райони на София – мащабът на града го позволява. Преди 10 години бул. Цариградско шосе започна да се развива като най-активната офис зона на столицата, а сега след разширениетона метрото, откриването на Парадайз център и трансформацията на индустриалните заводи в район Лозенец, се оформи най-новата бизнес дестинация на София – район Хладилника.

Облагородената среда превръща зонатав предпочитано място за живеене и работа.А големите компании все повече се съобразяват с  желанията и нагласите на служителите си за местоположението на работното място.”

Според Косева-Бошова съревнованието за квалифицирани специалисти е причина за все по-високите критерии и изисквания на компаниите в избора на сграда. Мястото, което обитават, трябва да кореспондира с духа и ценностите на компанията, с които служителите да се асоциират.

Други важни аргументи за решението в коя сграда да се разположи офисът на една компания сарепутацията на инвеститора,професионалният опит и финансовата обезпеченост, които гарантират качественото завършване на обекта.

ПАЗАР НА ОФИС ПЛОЩИ
На пазара на офис площи се наблюдава стабилна активност. До края на 2019 се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м, а втората половина на годината традиционно се отличава със значително по-висока активност. Обемите на отдадените площи за последните две години доказват устойчивото търсене на офис площи, видими в статистиката на големите консултантски компании.

Офис площите в строеж, планирани да бъдат завършени в периода 2019 – 2022 г.са 340 000 кв. м. Това е и обемът на реалното предлагане на офиси в момента. Налице са и проекти, които вече са обявени, но няма конкретна информация кога и дали реално ще бъдат стартирани. Очаква се те да бъдат изградени след 2022 г.

Съпоставени обемите на търсене и предлагане показват, че пазарът е балансиран и силното търсене поема голяма част от новопостроените сгради още в периода на тяхното изграждане. Решение, взето на ранен етап на строителство, предоставя по-голям избор на наемателите и им позволява да участват активно в дизайна и подредбата на бъдещия си офис.

 Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park LaneDevelopments:

„Търсенето на нови качествени офис площи се поддържа от разрастването на компаниите, консолидацията на глобалните фирми както и навлизането на нови компании в България. Запитванията към проектите с отлична локация и изключителни технически параметри стартират още в начален етап на тяхното изграждане.

Вече водим активни преговори за наем в Park Lane Office Center с компании от финансовия сектор, IT индустрията, търговски бизнес, както и фирми за отдаване на co-working пространство. Интересът е за офиси с площи от 2200 кв. м. – цял етаж от сградата до 14 000 кв. м.“

Най-голяма е концентрацията на офиси в строеж в района на бул. Цариградско шосе – 42%, зоната около Бизнес Парк София – 29%, а в района на Парадайз Център – 16%. Данните показват ексклузивността на сградите, които се строят в момента около най-големия и успешен търговски център в България.

ЗА ПРОЕКТА:

Park Lane Office Center е модерен офис проект с първокласни офис и търговски площи, разположен в непосредствена близост до метростанция Витоша и Парадайз Център. Освен ключовата локация, отличително за проекта е височината на етажите – 3.10 м, която заедно с големите прозорци на стъклената фасада (2.30 метра широки и 3.10 метра високи) осигуряват приток на естествена светлина и прекрасна гледка дори от по-вътрешната част на пространствата.

Етажната плоча е 2 200 кв. м, с възможност, както за цялостно отдаване, така и за разделянето й на четири отделни помещения. Към гъвкавото офисно пространство, за удобство и комфорт на наемателите, са предвидени тераси за всеки етаж с прекрасна гледка към Витоша.

Park Lane Office Center се изгражда с голямо отстояние от съседните сгради и разполага с прилежащи зелени площи за релакс. Проектът предвижда стойки за велосипеди, както и помещения с душове и съблекални за велосипедистите. Сградата ще разполага с 400 паркоместа на 2 подземни нива. Включени са и зарядни станции за електрически автомобили – частни и споделени.

Концепцията е дело на архитектурно студио Planning, с водещ архитект Илиан Илиев – компания, която е проектирала едни от най-мащабните търговски и бизнес сгради в България, заедно с Chapman Taylorот Великобритания, световен лидер в проектирането на обществени сгради.

Интериорният дизайн е възложен на VIArchitects – архитектурно бюро с богат опит в международни проекти за бизнес и жилищни имоти. Главен изпълнител за строителните дейности е PipeSystem, а изкопите и укрепването за изпълнени от фирма Венков Инженеринг. Проектът се финансира от Райфайзенбанк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *