post

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова връчи големите награди в конкурса „Кмет на годината“. Инициативата се провежда за седма поредна година. Чрез нея след национално онлайн допитване се отличават най-добрите градоначалници у нас. Надпреварата се организира от Портала на българските общини Kmeta.bg и вестник КМЕТА.bg .

С приза „Кмет на годината“ в категория „Малка община“ министър Аврамова отличи кмета на община Сливница Васил Стоилков. За „Средна община“ наградата получи кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. „Кмет на годината“ за 2019 г. в раздела „Голяма община“ стана кметът на Монтана Златко Живков. Призът се връчва за цялостна работа във всички сфери в ръководената от съответния кмет местна администрация по време на мандат 2015 – 2019 г.

„За мен е чест и удоволствие да връча голямото отличие в седмия конкурс „Кмет на годината“. Тази награда е особено ценна, не само защото утвърждава успехите на българските общини, но и защото победителят в надпреварата се определя чрез вота на хората. Нашата задача като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е да подпомагаме местната власт в усилията й да осигури по-добри условия за живот на българските граждани“, заяви в словото си министър Аврамова. Тя подчерта, че мощен инструмент за осъществяване на тази задача е Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., по която са сключени 534 договора с общини за хиляди обекти на обща стойност 1,5 млрд. лв. Приключени са 176 договора, в изпълнение са 358. „Тези цифри означават модерни и красиви училища, обновени улици, булеварди и паркове, енергийно ефективни сгради“, посочи регионалният министър.

“Нищо от това обаче нямаше да се случи без вашата помощ. Без неуморната работа на кметовете и на общинската администрация. Защото вие сте хората, които изпълнявате проектите на „терен“ и сте едновременно строители, счетоводители, финансисти, мениджъри. Без вас развитието на регионите, на българските градове, не би могло да се осъществи”, каза още Петя Аврамова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *