post

Прогнозите за рецесия са противоречиви, но мерките за предотвратяване на финансови проблеми, винаги са добре дошли

Ако ни застигне очакваният застой на икономиката и криза в резултат на него, трябва да сме подготвени и да избегнем предварително излишните рискове, съветват специалистите. Паралелно с това финансовите ни цели не трябва да бъдат стопирани, просто е нужно да съумеем да преценяваме възможностите си и да не взимаме безразсъдни решения. 

Ипотека 

Сега, когато лихвите по ипотечните кредити, са изключително изгодни, лесно можем да се изкушим да заложим на плаваща лихва. Това не е най-удачният вариант, ако се разиграе най-лошият сценарий – оставаме без работа, процентът на лихвата се покачва и ни става все по-трудно да плащаме месечните си вноски. 

Освен временният колапс, в който ще изпаднем, закъснелите плащания ще се отразят и на кредитния ни рейтинг. Ако планираме друг заем в бъдеще, перспективата не е особено добра. 

Големи покупки 

Инвестирането в нови начинания, крупни и неоправдано скъпи покупки трябва да бъде внимателно балансирано, ако трябва и с помощта на експерти във финансовите дела. Те най-правилно ще ви консултират до колко е резонно да направите намислените ходове и с какво би било изгодно да се сдобиете. 

Седмичният бюджет

Ревизирайте семейните си разходи. Ако досега не сте водили домашно счетоводство, значи е време да обърнете внимание и да бъдете по-стриктни при изразходването на наличния бюджет. Задължително трябва да имате и перо, което определя спестяването на някакъв, бил той и минимален, процент от доходите ви. Пазаруването на хранителни продукти, препарати и необходими консумативи планирайте, съобразно актуалните промоции, следейки офертите в Кауфланд брошура от следващата седмица

Уредите за бита

Не робувайте на маркови уреди за бита, а избирайте максимално доброто съотношение между цена и качество. Когато става дума за дребна техника за обслужване на домакинските ви ежедневни дейности, винаги може да я закупите и от популярните вериги магазини. В Лидл брошура ще откриете периодично подобни предложения, които няма да ви натоварят с излишно оскъпяване, като същевременно са функционални и издръжливи във времето. Бъдете по-рационални в покупките си и ще се радвате на стабилно спокойствие. 

Обучение и професионално развитие

Динамичните процеси на времето, в което живеем, изискват да бъдем гъвкави и приспособими. Не е разумно да лежите на стари лаври. Професията ви не е даденост и често дори големите корпорации са изправени пред предизвикателства във финансово отношение. 

Работните места са уязвими винаги, когато се стигне до рецесия, а сигурност не може да ви бъде гарантирана. За да увеличите шансовете си, ориентирайте част от средствата си към образователни курсове и квалификация, които могат да ви бъдат от полза в критичен момент.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *