post

Поскъпването на хляба заради тол таксите, които ще плащат товарните превозвачи най-късно от март 2020 г., не би трябвало да е с повече от около стотинка. Това показва анализ на Световната банка, консултант на АПИ по въвеждането на смесената електронна система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние, каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Тарифата с таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа е предложена за обществено обсъждане от 14 ноември 2019 г. Срокът за получаване на становища, коментари и мнения е 16 декември 2019 г. Първоначалният обхват на пътната мрежа, за която ще се плащат тол такси, е 6 050 км, което означава, че за останалите 14 000 км., за които сега камионите и автобусите плащат винетна такса, няма да дължат нищо, уточни проф. Асенов. Предлага се да се таксуват само 796 км автомагистрали,  2 322 км пътища първи клас и 2 932 км пътища втори клас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Още следващата седмица – на 5 декември, АПИ и Световната банка организират широк обществен форум, в който отново ще се обсъдят всички аспекти на тола, каза проф. Асенов. На него ще бъде представен и анализът на консултанта, който изследва отражението върху цените на 19 стокови групи, каза проф. Асенов.

При автобусните превози най-голямото увеличение, според използваните примери, ще е за маршрута София – Варна и то при приемане, че пътниците са средно 20 на брой. Тогава нарастването на цената на билета е с 96 ст., посочи той.

Това е прогноза, която приема, че превозвачите ще прехвърлят всички транспортни разходи върху крайния потребител. Методиката на Световната банка, според която са правени разчетите, е използвана и в Германия, Словакия и Полша и е доказала точността си, каза още проф. Асенов.

Възможно е транспортният бизнес да се преориентира, така че да стане по-ефективен. В Германия, например, след въвеждането на тол системата, бяха създадени дистрибутивни центрове, от които транспортирането на стоките става на по-къси разстояния, разказа той. И припомни, че пазарът е най-добрият регулатор. В крайна сметка конкуренцията ще определи цените, но е възможно в първите шест-осем месеца някой да опита да „тества пазара“ с по-високи цени, допусна проф. Асенов.

„За нас е важна дискусията, общественото обсъждане – хората да приемат реформата, за да може АПИ да има повече средства, за да поддържа и изгражда по-добри пътища. Крайната цел е постигането на справедлив модел на таксуване – който ползва повече пътищата, да плаща повече“, каза проф. Асенов. Средствата от тол такси и винетки са предназначени единствено за изграждане, поддържане и ремонт на пътна инфраструктура.

Цените на винетните такси за 2020 г. за леки и тежки автомобили ще останат същите като за 2019 г. Леките автомобили ще продължат да плащат за ползване на платената пътна мрежа на база време, докато превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т  ще преминат от винетки на тол такси най-късно от 1 март 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *