post

Матракът е най-добрият приятел на съня. Разбира се, това важи, ако сте избрали подходящ за Вас модел, който да Ви осигури удобство и комфорт, докато спите. Днес производителите на матраци предлагат огромно разнообразие от продукти, но многото опции правят вземането на решение трудно, а  също така се увеличава и шансът да купите неподходящ матрак. Това би Ви коствало не само изгубени пари и време, но може да повлияе негативно на качеството на Вашия сън. Затова, ако Ви предстои такава покупка, проучете добре и направете информиран избор. Ние отлично знаем, че когато купувате нов матрак, нещата, които трябва да съобразите не са малко. Затова в днешната статия сме обобщили най-важните от тях. Вижте кои са те:

 

  • Знаете ли какви са точните размери?

 

Започваме с една от най-очевидните характеристики, на която трябва да обърнете внимание. Преди да започнете разглеждането за нов матрак, уверете се, че знаете точните размери на спалнята си. Той  трябва да пасва точно, за да не се получават неприятни пропасти между него и рамката на леглото. Обикновено те са стандартизирани, но в случай, че имате нужда от различни размери, някои производители предлагат изработването на матраци по поръчка. 

 

  • Колко твърд да бъде матракът? 

 

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Колко твърд матрак ще вземете зависи най-вече от личните Ви предпочитания. Някои други характеристики също оказват влияние:  височината, теглото Ви и дали имате специфични изисквания. В повечето случаи, за хората с по-високо тегло са по-подходящи по-твърди матраци, защото те осигуряват стабилна опора и не потъват прекалено. 

Позата в която спите нощем, също е от значение. При спане настрани, са най-подходящи среднотвърди към средни матраци, които да обгърнат извивките на тялото. За спане по гръб са подходящи матраци със средна твърдост, а по-корем – по-скоро средномеки и меки.

 

  • Какъв материал да изберем?

 

Вече споменахме, че разнообразието е огромно и потребителите имат възможността да избират между различни видове матраци. За да улесните избора си, трябва да помислите и за това какъв материал да изберете, а също с пружини или без да бъде. Ето накратко какви са предимствата на едни от най-популярните варианти.

  • Матраци с мемори пянав последните години те са все по-предпочитан вариант. Мемори пяната е материал, който се адаптира към специфичните извивки на тялото. Това ги прави подходящи за много хора, тъй като предлагат разнообразни нива на комфорт, в зависимост от комбинацията между мемори пяната и другите материали в ядрото на матрака. 
  • Латексови матраци – присъстват на пазара от известно време. Основните им предимства са, че дават стабилна опора на тялото, адаптивни са, а също така са хипоалергенни. Затова са добър вариант за хора, които страдат от алергии. 
  • Матраци с пружинате са традиционен вариант и вероятно много от Вас дълги години са спали на такъв матрак. Те са подходящи за всички, които харесват и търсят леко нестабилно усещане и мекота. Недостатъците на този тип матраци са, че бързо се износват, а пружините могат да пробият текстила. Освен това, често скърцат и пропадат на места, където тялото потъва най-много. 
  •  Хибридни матраци – това са модели, които са изработени от повече от един материал. Този вид е подходящ за хора, които искат да получат предимствата на различните материали и да ги комбинират според своите нужди и предпочитания. 
  • Каква сума сте готови да отделите?

 

Не на последно място, важно е да помислите какъв бюджет сте готови да отделите. Покупката на нов матрак е инвестиция в качествен сън, така че потърсете възможно най-доброто съчетание на цена и качество. Колкото по-качествен е матракът, толкова по-дълго време ще го използвате. Така че, винаги е най-добре да изберете най-качествения продукт, който се вписва в бюджета Ви.

Това са едни от най-важните характеристики, за които трябва да помислим преди да започнете търсенето на подходящ матрак. Направете проучване и се уверете, че сте направили най-добрия избор. Така ще се радвате на комфортен сън години наред. Повече информация може да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *