post

Програмата за съвместни действия между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма на Гърция в областта на туризма, която днес подписахме за периодa 2020-2022 г., ще надгради изключително добрите приятелски и стратегически отношения между нашите страни и ще разшири взаимния обмен на опит. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след церемонията за парафиране на документа. Тя приветства колегата си Хари Теохарис, който идва за първи път у нас, и изказа увереност, че с направената стъпка ще се увеличи още размяната на туристи.

Въпреки трудностите през изтеклата година, отчетохме над 9,3 млн. чуждестранни визити у нас през 2019-а, което е 0,4% ръст спрямо рекордната 2018 г., посочи министър Ангелкова и изтъкна, че Гърция е сред най-важните ни пазари за входящ туризъм – традиционно в топ 3 на класацията. През 2019 г. туристическите посещения на гръцки граждани в България са близо 1,17 млн. (второ място) и отбелязват нарастване от 4,7% спрямо предходната година.

Данните за обратния поток са близки – пътуванията на български граждани в Гърция през 2019-а са над 1,4 млн. и това е 4,2% ръст в сравнение с година по-рано. За последните пет години броят на посещенията на гръцки туристи се е увеличил с почти 12%, при това визитите са целогодишни, каза още тя и акцентира, че възможностите са много по–големи. Нововъведената Единна система за туристическа информация вече ни дава сериозен разрез какво предпочитат гръцките гости и това насърчава създаването на още по-разнообразни и иновативни продукти, стана ясно от думите й.

Сходните цифри за взаимните посещения са основание за промотирането на България и Гърция като съвместна дестинация за далечни и перспективни пазари, категорични бяха и двамата министри. Г-н Теохарис благодари на министър Ангелкова за поканата и за доброто сътрудничество между двете институции, което доведе до настоящото споразумение. Туризмът е уникален посланик на приятелството, а споразумението ще задълбочи партньорството между двете държави. Туризмът расте в световен мащаб и това ще продължи през следващите десетилетия, прогнозира той. Въпреки че като цяло отрасълът е сфера на конкуренция между държавите, съседството помежду ни ще донесе много ползи, заяви гръцкият министър. Сред общите договорености той спомена обмена на информация, съвместни туристически продукти за далечни пазари, споделяне на опит за взаимоизгодни маркетингови стратегии и др.

На въпрос от медиите министър Ангелкова анонсира, че започва създаването на работна група по споразумението и една от първите общи инициативи ще бъде насочена към пазар САЩ и някои азиатски пазари. По отношение на България интересът ще е ориентиран предимно към културно-историческите и – по предложение от гръцкия гост – балнео- и СПА услугите. Ще бъдат предприети съвместни активности също по отношение ролята на туризма на европейско ниво като важен икономически и социален фактор, подчертаха и двамата министри.

По-късно днес те участваха и в среща между гръцката делегация и представители на туристическия бизнес, местната власт, депутати и ръководители на браншови организации в туризма. В отворената дискусия се включиха Вежди Рашидов, председател  на парламентарната Комисия за културата и медиите, Даниела Савеклиева, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, и др.

Вежди Рашидов се спря подробно върху предимствата на България като страна с много богато наследство от миналото и очерта ползата от бъдеща обща стратегия на балканските държави за дългосрочно развитие на туризма, включително и на културния туризъм, за да се представят по-успешно като дестинации с богатото си историческо наследство пред останалия свят, а така да привличат и повече посетители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *