post

14,2 млн. лв. е изплатила пътната агенция досега за отчуждаване на имоти по трасето за изграждане на околовръстния път от кв. “Младост” до магистрала “Тракия”, съобщи economynews.bg. Имотите са разположени по цялото трасе, дълго 6 километра. Все още има няколко отчуждителни акта, които не са влезли в сила, но те са малко на брой. Това означава, че почти цялото трасе е готово за строене. Изграждането на пътната артерия ще струва 142,7 млн. лв., като средствата са осигурени от държавния бюджет. Според АПИ участъкът трябва да е готов до края на 2021 г.

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия”, ще се улесни и транзитният трафик от магистрала “Европа” и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Строителните дейности ще започнат малко след края на пътния възел при пресичането на бул. “Цариградско шосе” и софийския околовръстен път. Краят им ще е при реконструирания участък през 2012 г. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

Същевременно завърши изграждането на обходния път на гр. Камено край Бургас. С построяването на отсечката, дълга 2,3 км, се повишава безопасността на движение, а трафикът с товари от “Лукойл Нефтохим”, транзитните тежкотоварни и леки автомобили се извежда от улиците на града. Проектът се финансира от републиканския бюджет, като инвестицията е за над 2 млн. лв. За обекта има подписан Акт 15 за завършване на строително-монтажните работи и предстои издаването на Акт 16 и разрешението за ползване. Изпълнител е “Трейс Груп Холд”, а строителният надзор е осъществен от “План Инвест Пловдив”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *