post

Когато мислим за обзавеждането на дома си, първите места, които планираме са кухня, хол, спалня, детска стая, след това се насочваме и към коридора. Но за съжаление много от нас пропускат едно много важно помещение, което изисква не по – малко внимание – а именно – банята. Без значение дали имате самостоятелна баня и отделно тоалетна, дали са заедно, дали разполагате с вана или с душ кабина, дали е голяма или малка, банята безспорно е стаята, която има изключително значение за дома. Само се замислете – тук започва и завършва деня ни. Когато сутрин отворим очи, отиваме там да измием очите и зъбите. Когато се приберем след работа влизаме, за да се освежим, а вечер, взимаме релаксиращ душ преди лягане. Но няма две мнения – за много хора банята е свещено място, нещо като СПА бягство от натоварения ден, като оазис, в който да се отпуснем и да забравим за тревогите на деня.

А как си представяте идеалната баня? Може би голяма и светла, с неутрални цветове и изчистен дизайн. Или цветна и забавна – с комбинация на светли и ярки нюанси, която да ви зареди за деня.

А има и хора, които си падат по по – дръзките и нестандартни решения. Например какво ще кажете за черна баня? Не си мислете, че ще бъде скучна и мрачна. В комбинация със златисти елементи или медни дръжки, с красиви никелови смесители, ефектът ще бъде зашеметяващ, а усещането за лукс ще ви съпътства всеки път, когато влезете.

Но независимо дали искате светилище или просто едно уау пространство, вижте няколко основни компоненти и правила, които трябва да следвате, за да създадете идеалната баня.

Как да започнете

Съставете списък с всички неща, които искате от вашето пространство. Помислете за оформлението и дизайна, за цветовете.

Задължителните компоненти

Физически е невъзможно да обиколите всички магазини, които предлагат аксесоари и компоненти за банята. Но за сметка на това има множество онлайн магазини, в които ще намерите решения за плочки, цветове, аксесоари, вана или душ кабина. Обърнете особено внимание на тоалетната чиния, казанчето, бойлера (ако има такъв), осветлението, мебелите за баня.

Един пренебрегван елемент, на който много хора не обръщат внимание са крановете и смесителите. Но имайте предвид, че това е един от най – използваните компоненти в банята, затова заложете само на качествените модели и марки с доказано има. Такива са смесители за баня от Synox. В онлайн магазина на компанията ще намерите изключително разнообразие от модели, марки и комбинации – от чучури, през душ смесители, стоящи, за вграждане, комплекти или самостоятелни.

Правилен план

След като разберете какво искате, направете груба скица на помещението и къде искате да поставите нещата. Не забравяйте да обърнете внимание на необходимото пространство, за да се движите из стаята – оставете поне 100 см около мивката в банята и 70 см пред тоалетната.

Основен фактор, който винаги влияе върху дизайна на банята, е разположението на мивката. Затова преценете дали това е най-доброто място от гледна точка на удобство, при влизане и излизане. Взимайки това решение, имайте предвид, че е свързана с ВиК системи, които след това няма как да бъде преместен. Ако не сте сигурни в себе си, по – добре е да се консултирате с дизайнер или специалист, за да не съжалявате след време.

Ако имат възможност, използвайте онлайн инструмент за планиране, за да проверите дали дизайнът на вашата баня е това, което търсите. Днес може да намерите 3D планери, с които да създаде виртуален изглед на стаята.

Бюджетът

Когато задавате бюджета си, включете още 20% от предвидената сума за допълнителни разходи. Поставете си реалистични срокове, коментирайте с вашия изпълнител доколко оправдани са те и не забравяйте да запазите спокойствие. Само след няколко седмици ще се наслаждавате на идеалната баня и ще се гордеете в проекта, който сте създали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *