post

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) сключиха споразумение за суап линия за 2 милиарда евро, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

Линията ще остане в сила до 31 декември 2020 г., или толкова дълго, колкото е необходимо.

Съгласно новата суап линия БНБ ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за дадена държава-членка да се присъедини към еврозоната.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България е изпратила писмо до Европейската централна банка по отношение на възможността за отпускане на суап линия. По думите му, ако страната ни е част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползва от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да подкрепи валутния борд, припомня Дарик.

“До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на Еврозоната. На 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ЕЦБ”, каза министър Горанов.

“Това ще се случи в сроковете, които са договорени с Европейската централна банка, така че процесът ще бъде финиширан успешно. Следващите няколко седмици можем бързо да наваксаме пропуснатото време“, каза министър Горанов и допълни, че това е процес, по който се работи от близо две години.

“Десетки са стъпките, изминати дотук. Стотици са разговорите между българските власти, Европейската комисия, Европейската централна банка. Еврозоната е задължение, тя е цивилизационен избор да участваш в Европейския съюз“, посочи финансовият министър.

“Има две групи хора – едната вярва, че еврото няма да продължи да съществува и че едва ли не ЕС ще се разпадне. Нещо, в което аз не вярвам. Другата група от хора просто не иска подобен политически успех да се реализира от нашето общество“, каза министър Горанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *