post

Хотелите в Румъния ще се отворят отново след 15 май, когато Румъния ще започне да облекчава ограниченията, наложени по време на извънредното положение, заяви премиерът Людовик Орбан. Ресторантите обаче ще останат затворени и гражданите все пак ще трябва да спазват някои ограничения, пише economynews, позовавайки се на местният Digi24.ro.

“Преди да облекчим определени мерки, правим епидемиологично проучване. Не мога да дам времеви хоризонт; не знаем кога ресторантите ще се отворят отново”, заяви премиерът, съобщава местната Economica.net.

“Що се отнася до хотелите, хотели със сигурност няма да има ограничения. Хотелите ще могат да работят при определени условия, за да спазват правилата, за да сведат до минимум възможността от заразяване. Това ще зависи и от движението на хората и търсенето на квартира”, добави той ,

Орбан каза още, че въпреки че хората ще могат да се движат свободно след 15 май, все още ще има определени ограничения.

“Гражданите ще могат да се движат свободно и ще могат да напуснат къщата. Тази мярка важи за всички граждани, включително тези над 65-годишна възраст. Разбира се, ще трябва да се спазват някои правила, правила за социално дистанциране: не да се формират групи по-големи от трима души, да се носят маски. Да се носят маски в офиса, в търговските помещения, в обществения транспорт, на работното място “, обясни премиерът.

Президентът Йоханис каза също, че защитните маски ще станат задължителни във всички затворени обществени пространства и обществен транспорт след 15 май, за толкова дълго, колкото е необходимо.

В този контекст временно председателят на Социалдемократическата партия (ПСД) Марсел Чолаку внесе в парламента законопроект, подписан от депутатите от ПСД и Про Румъния, който гласи, че властите трябва да разпространяват безплатни маски на гражданите. Според този законопроект всеки румънец трябва да получи 30 маски до 15 май, съобщи местният Digi24.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *