post

Зъбният камък е нещо, от което често пациентите страдат, както от естетична, така и от здравословна гледна точка. Той се натрупва с времето и сега ще разберем какво представлява и колко често се почиства? Как да се храним след премахването му и други полезни съвети, които от Bulgaria Dent ще ни дадат по-долу?

Какво представлява зъбният камък

Това са твърди и плътни отлагания по венците около зъбите. Те представляват минерализирана плака, която предимно се натрупва във вътрешността на устната кухина и по-специално в задната част на зъбите. Зъбният камък се натрупва както при по-възрастните, така и при децата. Той представлява най-често срещаният проблем, от който страдат над 80% от хората.

Зъбният камък в по-голямата си част (от 70 до 90%) e съставен от неорганични компоненти и около 10 до 30% от органични. В съдържанието му предимно се срещат железни и калциеви соли, бактерии и микроби, микроскопични частици храна и полизахариди.

Колко често трябва да го почистваме

За конкретен срок, при достигането на който трябва да посетите стоматологичния кабинет, не може да се говори. При всеки човек той настъпва по различно време и зависи от особеностите на метаболизма и съставка на устната слюнка. Индикацията за премахване на зъбния камък е когато го забележите по зъбите си. Това трябва да означава, че в най-кратък срок е нужно посещението на дентален кабинет. 

Въпреки това, в зависимост от поддържаната устна хигиена, храната, с която се храните и честотата на миене, времето за профилактично почистване може да е веднъж годишно, на всеки шест месеца или тримесечие.

Хранене след премахването му

След почистването на зъбния камък можете да започнете да се храните веднага, но зъболекарите не го препоръчват. Веднага след процедурата е редно поне един час да се въздържаме от консумацията на храна и да жабуркаме вода за уста. Тя ще успокои кървящите все още венци и ще спомогне за тяхното стягане. 

Ако е установено някакво усложняване вследствие на продължителното наслагване и наслояване на плака, консултирайте се с Вашия зъболекар, но препоръчителното въздържане от ядене може да е минимум 2 часа.

Още полезни съвети от Bulgariadent

  • за да намалите образуването и наслагването на плака, ние Ви препоръчваме предимно да се насочите към плодовете и зеленчуците;
  • препоръчва се да увеличите приема на богати на калций хранителни продукти;
  • след консумацията на мека храна, задължително мийте зъбите си;
  • когато пиете вода, жабуркайте я за да изплаквате устната кухина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *