post

“Kредитният пазар в момента продължава все едно няма COVID-19. Банките още през юни разхлабиха рестрикциите и върнаха ситуацията отпреди COVID-кризата, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение – при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 – 3,2%, при потребителските – между 4,5 и 6,6%, и затова този пазар много бързо се възстанови. Oще през юли-август интересът към кредитирането се върна в нивата отпреди кризата”. Това каза пред БНТ кредитния консултант Тихомир Тошев.

По думите му в момента банките “не предприемат нищо в посока рестрикции” и самият той очаква в началото на октомври да започнат нормалните есенни промоции. “През октомври, ноември и декември и банките подобряват условията си, и хората са по-активни във взимането на кредит”, уточни той.

“Основно интересът продължава да бъде към ипотечните кредити, там има ръст от 12% в сравнение с миналата година, при потребителските кредити също има ръст, но е по-малък – между 3 и 5%”, съобщи Тошев. Той обясни, че все още левовите кредити продължават да са по-изгодни и 95% от изтеглените кредити са в левове. Тошев обяви, че не очаква, че в следващите месеци да има промени в цените на имотите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *