post

През 2021 година стартира изграждането на 31 нови детски градини. Строителството ще продължи и през 2022 година и ще открием нови 138 групи. Реално тази година се работи по 16 нови обекта. Строителството на нови детски градини може да бъде изпълнено само при добра работа между мен и районните кметове. Това каза на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи Програма за строителство на детски градини и ясли.

“Целта на този проект е да обхванем децата от 3 до 6-годишна възраст, но не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта. Предвиждаме нови обекти във всички 24 района на София. Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в “Триадица”, “Лозенец” и “Средец”. Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен – детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради – жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли”, каза Фандъкова, цитирана от Дарик.

“Появиха се спекулации, че в бюджета на София се намаляват средствата за строене на детски градини. Няма нищо вярно в тези твърдения. Не само не се намаляват парите, а се увеличеват с 4,6 млн лева. Всички знаем, че темата за детските градини и ясли е много чувствителна за всички. Знаете, че за мен това е кауза и аз дойдох в Столична община заради каузата образование. Последните години непрекъснато расте броят на децата в детските градини. Започнахме с малко над 30 000 деца в градините и яслите, а през 2018 година те вече бяха над 48 000”, обяви кметът на София.

“Много е важно всички да дадем максимума от себе си – и ние в СО, и районните кметове. Не трябва да се бавят процедурите и трябва да се работи усилено. Целият този прокет изисква големи финансови ресурси, но ние разполагаме с тях. Следващата година ще осигурим и средствата за 2023 година”, каза още Йорданка Фандъкова.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *