post

 

 

До 15 ноември училищата в цялата страна могат да кандидатстват на www.a1.bg/digital-schools

 

В Деня на народните будители кандидатурите на иновативни преподаватели и образователни институции за „Дигитално училище на България“ вече са двуцифрен брой. Конкурсът е организиран от А1 в партньорство с фондация „Заедно в час“ и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и активното съдействие на регионалните управления на образованието.

 

Пандемията постави редица предизвикателства пред образователната ни система и необходимостта от дистанционно обучение показа нуждата от по-широко използване на технологиите в учебния процес. Инициативата на А1 има за цел да даде допълнително признание на иноваторите в сферата на дигитализацията, за да вдъхнови все повече учители и ръководители на училища в страната да ги последват.

 

Конкурсът „Дигитално училище на България“ ще отличи 6 училища за успешното внедряване на дигиталните технологии в образованието в условията на дистанционно обучение. По този начин А1 цели да стимулира модернизацията на учебния процес посредством технологиите и да покаже как въвеждането на иновации в обучението прави процеса на усвояване на знания по-достъпен за днешното поколение ученици.

 

„За никого не е тайна, че дисплеят е новата детска площадка. Особено в момента децата играят и общуват повече онлайн, отколкото „на живо“. Те са тези, които първи приемат новите технологии и започват да ги използват, те са тези, които ги търсят и прилагат най-естествено. Затова в А1 смятаме, че училището трябва да бъде най-дигиталното място във всеки град и село – толкова дигитално, че децата да ги посещават с искрено желание. Това е и целта на нашия съвместен конкурс – да направи българското училище модерно и привлекателно за учениците.“, „коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

 

Всяко училище в страната има възможност да кандидатства в конкурса в три категории: „Дигитален урок“, „Дигитален проект“, „Дигитална организация на преподаването“. А1 ще награди по две училища – едно от голям град и едно от малко населено място във всяка от трите категории. Наградата е интерактивна дъска, която допълнително да стимулира използването на технологиите по време на учебния процес.

 

Конкурсът е подкрепен и от редица специалисти в образователната сфера, които се включиха като посланици и жури в инициативата. Журито е в състав: д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“, Ева Майдел, инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Димитър Абрашев, водещ на предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *