post

След успеха на миналогодишното издание, Програмата на Столична община СОФИЯ ИЗБИРА, създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, продължава с нов приоритет – темата за ЗЕЛЕНОТО. Това обявиха на съвместна пресконференция заместник-кметовете на София по дигитализация Генчо Керезов, по строителство инж.Ангел Джоргов и Елица Панайотова – координатор на програма „Зелена София“.

Програмата е насочена към проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Тя стартира миналата година с цел да бъдат насърчени прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината.

Презентация с изпълнението на проекта за модернизиране на училищните тоалетни, който спечели след гласуване от гражданите и се реализира тази година, направиха арх. Ивелина Иванова и урб. Деница Шилигарска. По думите им „Училищата и местните общности показахме, че с помощта на целево финансиране от Столична община, рамка за осъществяване на ремонтните дейности и съвременни проекти от специалисти можем да създадем прекрасни условия за децата на София. Всички знаем, че това беше само първа стъпка, но важното е, че заедно показахме към какво се стремим и какво заслужават децата ни.“

В 28 столични училища се реализираха дейностите по обновяване в изпълнение на проект „София избира децата“ за обновяване на училищните тоалетни.
С цел осигуряване на устойчивост на проекта Столична община по нареждане на кмета г-жа Фандъкова ще продължи да инвестира в училищните сгради, каза заместник-кметът по направление строителство инж.Ангел Джоргов. По думите му предвижда се дофинансиране с около 600 хил. лева за обновяване на всички останали санитарни помещения в тези 28 училища. В следващите години ще продължим работа по училищата, чийто кандидатури са в резервен списък, посочи също инж.Джоргов.

Темата на Програмата за 2022 г. е ЗЕЛЕНОТО.
София беше класирана на финала в конкурса Зелена столица на Европа и нашето желание е да дадем повече гласност и приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Затова фокусът ще бъде зелената тема, каза зам.-кметът Генчо Керезов.
Целта е трансформация на градските пространства, така че те да подобрят състоянието на околната среда, да насърчат устойчивото придвижване, да осигурят по-добър достъп на гражданите до места за отдих и рекреационни дейности, както и да подпомогнат запазване на биоразнообразието в града и да предложат мерки за справяне с климатичните промени, каза координаторът на програма „Зелена София“ арх. Елица Панайотова.
Вярваме, че всеки гражданин допринася за развитието на нашия град. Затова заедно местната власт, неправителствения сектор, гражданите и бизнеса можем да работим за устойчивото развитие на София като зелена столица, посочи Елица Панайотова.
Предложените проектни предложения трябва да са фокусирани върху теми като справяне с климатичните промени, запазване на биоразнообразието, увеличаване на дърветата в градска среда, зелени покриви, градско земеделие, намаляване на замърсяването на въздуха, алтернативни източници на енергия и др.
Всеки гражданин, гражданска или професионална организация може да изпраща идейни предложения. Всяко предложение трябва да бъде изпратено до 31 декември 2021 г. на мейл-адрес sofia.izbira@sofia.bg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *